• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Koliko novca vam treba da biste se osećali finansijski sigurno": Istraživanje pokazuje "zanimljivu" cifru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naravno, na ova pitanja nema objektivnog ili "pravog" odgovora

  • 2
pare novac racuni placanje rad od kuce zarada Foto: Shutterstock

"Koliko novca vam je potrebno da biste se osećali finansijski sigurno" i "koliko vam treba da biste se osećali bogatim", pitanja su stara koliko i istorija.

Više od 2.500 Amerikanaca reklo je da bi trebalo da zarađuju, u proseku 233.000 dolara godišnje kako bi se osećali finansijski sigurno i 483.000 dolara godišnje da bi mogli da kažu da su bogati, ili da "uživaju" finansijsku slobodu, prema najnovijem istraživanju Bankrate.

Poređenja radi, srednja zarada za zaposlene sa punim radnim vremenom, tokom cele godine u 2021. je iznosila 56.473 dolara navodi CNN.

Naravno, na ova pitanja nema objektivnog ili "pravog" odgovora. U istraživanju, 72 odsto ispitanika reklo je da se trenutno ne oseća sigurno na finansijskom polju, iako je 46 odsto njih reklo da očekuju da će se osećati tako u nekom periodu života.

Neki od razloga zašto se ne osećaju sigurno uključivalo je: visoku inflaciju (63 odsto), ekonomsko okruženje (48 odsto), štednja (42 odsto), nedovoljna ušteda za hitne slučajeve (42%), nedovoljna štednja za penziju (41%), porast kamatnih stopa (36%), niske plate ili niska mobilnost u karijeri (33%), visok dug (26%) i pristupačnost stanovanja (25%).

Kako da "osnažite" svoju finansijsku sigurnost?

Olakšajte otplatu duga po kreditnoj kartici što je više moguće i iskoristite u potpunosti prednosti koje nudi vaš poslodavac.

Jedan od načina da povećate sopstvenu štednju za penziju je povećanje stope doprinosa svaki put kada dobijete povišicu.

Potražite bolje plaćen posao ako ste nezadovoljni trenutnim. Uradite svoje istraživanje da biste bili sigurni da dobijate konkurentan platni paket za ulogu koju želite. Na taj način možete bolje da ga uporedite sa onim što vam može ponuditi organizacija koja želi da vas zaposli.

I za kraj, trošite novac na ono što vam je najvažnije: Lakše ćete smanjiti potrošnju na stvari koje vam zaista nisu važne, ali su vam postale navika.

(Telegraf Biznis)

Video: Milana Pavlović: Uspeh gledamo kroz novac i moć, a zaboravljamo šta je to život

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čitam cele rečenice

    15. jul 2023 | 15:54

    BGD Porodica, 3 člana, dete 13g. Stan u vlasništvu. Zajednička primanja oko 200.000 mesečno. Ozbiljna štednja, praćenje sniženja i akcija je dnevni hobi. Kuva se svaki dan, ručkovi ili večere van kuće su pojam! Samo za dete se kupuje odeća i obuća odmah, supruga i ja čekamo i tražimo najjeftinije. Kultura-samo kad ućarimo neke karte na poklon ili neki ozbiljan popust. Letovanje: na foru, smeštaj kod prijatelja za dž. pitanje je da li ćemo imati da sastavimo za 10dana. Štedna knjižica? Nov auto? Neka druga investicija? Hahahaha Kako žive ljudi sa prosečnim ili manjim platama, meni nije jasno i neka im je Bog u pomoći!!! Žao mi je, ali ni malo se ne osećam sigurno u škembetu ekonomskog tigra...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>