• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

I Česima dosta skupog Jadrana: Napuštaju Hrvatsku i okreću se ovoj baltičkoj zemlji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na pitanje zašto su odabrali Baltik umesto Jadrana, Čehinja Zuzana kaže da je s prijateljicama tražila alternativu za Hrvatsku

  • 4
Poljska more Foto: Shutterstock

Nakon poskupljenja u Hrvatskoj od uvođenja evra, češki turisti napuštaju svoju "najveću morsku ljubav". Češko izdanje časopisa Forbs nazvalo je Poljsku "novom Hrvatskom za Čehe", ukazujući na neočekivanu promenu preferencija, a o tom trendu piše i poljski dnevnik Gazeta Viborca.

Sve skuplju Hrvatsku, koja je ranije bila popularna letnja destinacija Čeha, sada je zasenila atraktivnost Poljske.

Popularnost te zemlje među Česima naglo je skočila: prodaja smeštaja u Poljskoj u odnosu na lani porasla je za 50 odsto, kaže Ladislav Veseli, direktor portala za grupnu kupovinu Slevomat, prognozirajući da će interes za Baltik i dalje rasti.

Poljska nudi bogatu lepezu atrakcija, uključujući verske spomenike, istorijske gradove, netaknutu prirodu, kao i čisto more s peščanim plažama, planine i jezera, piše tportal.

Jirina Ekrt Jiruškova, portparol turističke agencije Invia, rekla je za Forbs da je Poljska popularna i zbog pristupačnosti.

Ove sezone, jednonedeljni boravak u Poljskoj za jednu osobu košta do 224 evra, putovanje srednje klase oko 341 evra, a luksuzan boravak 736 evra. Noćenje u hotelu ili apartmanu iznosi otprilike 35 do 40 evra.

Na pitanje zašto su odabrali Baltik umesto Jadrana, Čehinja Zuzana kaže da je s prijateljicama tražila alternativu za Hrvatsku.

Zaintrigirale su ih pozitivne kritike prijatelja koji su već posetili Poljsku, a htele su istražiti kulturu i prirodu te zemlje. Vojteh, stanovnik Praga, ističe da često susreće Čehe koji su posetili Poljsku i vratili se s pozitivnim iskustvima u pogledu razvoja infrastrukture i kvaliteta usluga, prenosi tportal.

(Telegraf Biznis)

Video: Osam načina da sačuvate vašu karticu od krađe dok ste na odmoru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dexmil

    17. jul 2023 | 10:37

    Poljska ima najbolje plaže, sve su peščane i duge! Sve je super, samo imaju jedan veliki problem! Ne može da se kupa u moru. Voda je izrazito hladna. Retko ko se kupa tamo! Da nije toga, Poljska bi bila top destinacija! Hrvatska bi pala u drugi plan!

  • Перагеније

    17. jul 2023 | 11:03

    "Napuštaju Hrvatsku" - НАПУШТАЈУ Далмацију, а на Балтик не иду ни рибари, осим кад морају.

  • Lona

    17. jul 2023 | 12:03

    Bila sam na Mazurskim jezerima u centralnoj Poljskoj, gde može da se kupa, ima toplih dana i bez vetra. Baltik je toliko hladan i vetrovit, da je moguće samo sunčanje i to u specijalnim naslonjacama, koje su sve zaštićene platnom sa strane, od vetra. Tako da ništa od kupanja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>