• 7
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uništena luksuzna jahta vredna 300 miliona dolara: Vandalizovali je klimatski aktivisti na Ibici

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Aktivisti su istakli da su emisije ugljenika u celom svetu najveće među najbogatijim ljudima

  • 7

Španski klimatski aktivisti uništili su višemilionsku superjahtu koja je pristajala na Ibici tokom vikenda, pokazuje video na društvenim mrežama. Jahta pod nazivom Kaos, vredna 300 miliona dolara, navodno je u vlasništvu milijarderke Nensi Volton Lori, naslednice Volmarta.

Aktivisti iz Futuro Vegetal, ekološke grupe koja ima za cilj da se bori protiv klimatskih promena, podelili su video na Tviteru u nedelju ujutro na kojem se vidi kako stoje ispred jahte i drže poster na kojem piše: "Ti konzumiraš, drugi pate“. Najmanje jedan deo spoljašnjosti broda, onaj najbliži kopnu, išaran je mešavinom crvene i crne boje u spreju.

Članovi Futuro Vegetal-a su istakli da su emisije ugljenika u celom svetu najveće među najbogatijim ljudima na svetu, piše CBS News.

- Najbogatijih 1 odsto svetske populacije zagađuje više od 50 odsto najsiromašnijih. Osuđuju nas na budućnost bola, bede i pustoši. Oni uništavaju našu planetu, ugrožavaju nastanjivost zemlje da bi održali životni standard koji prevazilazi granice razuma - čuju se aktivisti koji govore na snimku.

Dvojica klimatskih aktivista koji su se pojavili u video snimku Futuro Vegetala na društvenim mrežama privedeni su u nedelju, prema grupi, koja je u ažuriranju objavljenom na Tviteru rekla da će par verovatno biti pušten u ponedeljak popodne.

Prema Jaht Bajbl, sajtu za vesti iz industrije koji kaže da prati kupovinu i vlasništvo jahti na globalnom nivou, Kaos pripada Lori, unuci suosnivača Volmarta Bada Voltona. Lori je nasledila udeo u Volmartu od svog oca i dobila dovoljno akcija u kompaniji kada je on umro 1995. da bi postala milijarderka, navodi Forbs. Zauzela je 268. mesto na listi milijardera časopisa 2023. godine, a njena neto vrednost je procenjena na oko 8,7 milijardi dolara, prema Forbsu.

Aktivisti za klimu, klimatski naučnici i svetski lideri već godinama pozivaju bogate da smanje emisije ugljenika, jer ukazuju na nesrazmeran doprinos gasova staklene bašte iz bogatih zemalja, poput Sjedinjenih Država, i pojedinaca. Ujedinjene nacije su 2020. godine pozvale 1 odsto najbogatijih na svetu da smanje svoj ugljenični otisak za oko 97 odsto kako bi sprečile tekuće klimatske promene.

Jahta Kaos Foto: Alan Lewis Media / SplashNews.com / Splash / Profimedia

U izveštaju UN upozorava se da je globalni jaz u emisiji, što znači "razlika između toga gde ćemo verovatno biti i gde treba da budemo" u klimatskoj politici, opasno velik, a za to su prvenstveno odgovorni bogati. Izveštaj UN je rekao da samo 10 odsto svetske populacije emituje skoro polovinu svetskog zagađenja ugljenikom.

U izveštaju objavljenom u septembru 2020. godine, Stokholmski institut za životnu sredinu procenio je da je 10 odsto najbogatijih ljudi na globalnom nivou doprinelo otprilike 50 odsto svetskih emisija ugljenika. Poređenja radi, 50 odsto najsiromašnijih je odgovorno za 7 ili 8 odsto emisija.

Pozivajući se na delove te studije u sopstvenom izveštaju o gasovima staklene bašte i klimatskim promenama, Međunarodna agencija za energetiku je primetila da 0,1 odsto najbogatijih na svetu doprinosi više globalnoj emisiji ugljenika svake godine od ostalih 10 odsto najbogatijih zajedno, sa 1 odsto najbogatijih. zagađujući otprilike 1.000 puta više od najsiromašnijih 1 odsto.

U drugom izveštaju Oksfama u novembru prošle godine sugeriše se da samo 125 najbogatijih svetskih milijardera emituje u proseku 3 miliona tona ugljen-dioksida po osobi svake godine, što je oko milion puta više od prosečnih godišnjih emisija donjih 90 odsto.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovako izgleda najskuplja jahta na sajmu nautike: Košta skoro pola miliona evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>