• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Znate li za pravilo od 15 minuta koje važi u vozovima? Nemci ga vrlo dobro poznaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko rezervisanog mesta više nema, železnica savetuje da se za pomoć obratite službeniku u vozu

  • 0
Nemačka, vozovi, železnica, štrajk

Foto: Tanjug/AP/Michael Probst

Putnici koji putuju nemačkim vozovima znaju da su rezervacije sedišta obavezne za određene rute i za određene dane putovanja. Naknada od oko pet evra u tom se slučaju isplati. Ali ono što mnogi ne znaju je da 15 minuta nakon polaska voza ističe pravo na rezervisano mesto.

Rezervacija mesta u vozu može biti zlata vredna. U drugoj klasi košta 4,90 evra, tako da možete biti sigurni da ne morate stajati u vozu na dugim relacijama.

Ali rezervisano mesto nije "blokirano" za celo putovanje. Pogled na uslove prevoznika Dojče bana pokazuje da rezervacije sedišta ističu nakon kratkog vremena. Tada svi putnici mogu tamo da sednu.

Prema pravilima Nemačke železnice, važi sledeće, piše Fenix magazin. 

- Pravo na rezervisano mesto prestaje ako ga putnik ne zauzme 15 minuta nakon polaska vuza sa perona - stoji u pravilima.

Dakle, ako imate rezervaciju sedišta u međugradskim vozovima, imate 15 minuta nakon polaska voza da dođete do svog sedošta. Dojče Ban zato savetuje svojim klijentima da odmah nakon ukrcavanja odu na rezervisano mesto.

Ako zakasnite, gubite pravo na mesto, a obaveštenje o rezervaciji se sklanja i mesto se oslobađa za sve putnike.

Obično bi 15 minuta trebalo biti dovoljno da stignete do sedošta koje ste rezervisali. Ali ako kasnite ili su se promenili vagoni, stvari mogu postati komplikovane. U svakom slučaju, preporučljivo je prethodno pogledati redosled vagona u DB Navigatoru.

Ukoliko rezervisanog mesta više nema, železnica savetuje da se za pomoć obratite službeniku u vozu. U praksi često postoje jednostavna rešenja za probleme sedenja.

(Telegraf Biznis)

Video: Ušli smo u superbrzi voz u Kini koji ide 306km na sat: Prelazi 1000km za 4 sata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>