• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Belgijanci stižu u Kragujevac: Vrednost investicije 35 miliona evra, prva zgrada pre kraja naredne godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija se bavi proizvodnjom rashladnih uređaja najviših klasa i posluje u 35 zemalja

  • 6

"Pravimo hab za belgijske visokotehnološke kompanije koje su prepoznale Srbiju kao mesto gde mogu da proizvode za ceo svet", rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čardež povodom dolaska kompanije "JAGA" iz Belgije u Kragujevac.

Ova kompanija se bavi proizvodnjom rashladnih uređaja najviših klasa i posluje u 35 zemalja.

- Posle proizvodnih pogona u Belgiji i Češkoj, odlučili su da naprave proizvodni pogon u Kragujevcu. Naši belgijski prijatelji su upravo u MIND parku odlučili da naprave East West Valley koji će biti centar za proizvodnju kompanija iz Belgije koje su odlučile da premeste ili otvore nove proizvodnje ovde. I u tome je stvar, nije samo u pitanju jedna kompanija - naglasio je Čadež.

Osim proizvodnje, kompanija će otvoriti i Centar za istraživanje i razvoj, gde će raditi i naši inženjeri.

Kao što je Čadež naveo, investicija će biti realizovana u kragujevačkom MIND parku, koji predstavlja prvi moderan industrijski park u našoj zemlji.

Otvoren je 2018. godine, a u njemu već posluju Mind Group, Siemens Mobility, Avnet, Skoda transportation, IME Autolift, HADLER Srbija, CAF, STEFTRANS, Selvadia i Nelt.

- Kompanija East West Valley svoju viziju želi da podeli sa vama u Srbiji. Predsednik Privredne komore Marko Čadež nam je ukazao na mogućnosti koje ovde postoje i mi verujemo u njih. Odlučili smo se za MIND park jer već poseduje sve mogućnosti za uspešno vođenje poslovanja, takođe postoji univerzitet na kojem studiraju inženjeri i koji mogu da budu deo našeg tima. Prva kompanija koja dolazi u ovaj park je kompanija JAGA koja se bavi uređajima za hlađenje i grejanje i posluje u 35 zemalja - naglasio je Herbert Huben, predsednik investicione grupe "East West Valley".

- Kroz dve faze ćemo investirati oko 35 miliona evra i izgradićemo oko 55.000 kvadratnih metara - dodao je Huben.

Izvršni direktor "East West Valley" Bart Kanini istakao je da planiraju da dovedu još 10 do 15 kompanija u Srbiju.

- Verujemo da možemo da sagradimo i razvijemo prvu zgradu pre kraja sledeće godine - dodao je.

(Telegraf Biznis)

Video: Tri meseca prakse u preduzećima Ministarstva građevinarstva za 30 studenata

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    22. jul 2023 | 13:15

    Prepoznali jeftine robove da ih arce u tri smene

  • Veteran

    22. jul 2023 | 12:38

    Zamislite nas su prepoznali....

  • Posmatram

    22. jul 2023 | 16:00

    Citam po netu da je ovaj Herbert Houben bio pod istragom pod nazivom „Čiste ruke” u Belgiji zbog malverzacija dok je bio predsednik fudbalskog kluba Genk, a gde je upravo neki naš fudbalski menadzer raskrinkao sve. A ovde kod nas sada upravo taj Houben maše sa investicijama o 35 miliona Evra. Lepo je da se stvaraju radna mesta, i treba da se radi, ali ne po svaku cenu i pogotovo ne sa zapadnim muljatorima kao sto je ovaj na primer!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>