• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

Plata i do 6.500 evra, besplatan obrok i bakšiš, ali opet nema dovoljno radnika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ima objekata koji su zbog manjka zaposlenih prinuđeni da skrate svoje radno vreme, zatvore određenim danima ili ograniče ponudu u jelovniku

  • 6
restoran kafic ugostiteljstvo Foto: Shutterstock

Nemačkim restoranima i hotelima trenutno nedostaje više od 65.000 radnika, saopštilo je udruženje ugostitelja Dehoga. Manjak zaposlenih, prema istraživanjima koja se sprovodi na mesečnom nivou, je konstantan.

- Savezna agencija za rad prijavila je 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljstvu za jun mesec. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja najmanje dvostruko veća, jer mnoge firme više ne prijavljuju svoja slobodna radna mesta - izjavila je Sandra Varden, stručnjak za tržište rada iz udruženja Dehoga, piše  Poslovni dnevnik.

Vardenova je ukazala na brojke iz juna 2019. kada je prijavljeno skoro 40.000 slobodnih radnih mesta.

- Posebno sada u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesovanja za turističke destinacije, potreba i dalje raste - rekla je ona.

U međuvremenu, gastronomski biznis nosio se sa situacijom kako je umeo.

- Ima objekata koji su zbog manjka zaposlenih prinuđeni da skrate svoje radno vreme, zatvore određenim danima ili ograniče ponudu u jelovniku - kaže.

Neki restorani su počeli da uvode samoposluživanje. Dehoga se nada da će se brzo osetiti efekti zakona o stručnoj radnoj snazi iz inostranstva i da će stranci moći lakše do dođu do posla.

Pored toga, udruženje je pozvalo na kampanju za obuku iz višestrukih veština i da se praktične profesije i veštine više cene.

U ugostiteljstvu se prosečne plate kreću od 2.000 do 3.000 evra.

U proseku konobari zarađuju do 3.750 evra, kuvari do 6.500 evra, pekari do 4.000 evra, a recepcioneri 1.700 evra.

Radnici u ugostiteljstvu često dobijaju bakšiš i besplatan obrok tokom radnog vremena, a tu su i beneficije poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti napredovanja u karijeri

(Telegraf Biznis)

Video: Marko Čadež o dolasku novog investitora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    24. jul 2023 | 09:33

    Iskreno mislim da u ovom teksu nema jedne istinite reci.

  • Prle

    24. jul 2023 | 08:56

    Svi u Nemackoj u konobare. A kod nas svi u filozofe, psihijatre, policajce, pevace, istoricare, politicare.......ne trebaju nam inzenjeri.

  • Horus

    24. jul 2023 | 09:42

    Ma ne idem u logor ni za 20.000 evra..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>