• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Porasla cena nafte na međunarodnom tržištu: Evo koliko je sada

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na londonskom tržištu cena barela posle podneva bila je viša za 91 cent

  • 0
Nafta, nafno polje pumpa pumpe nalazište Foto: Shutterstock

Cene nafte su u ponedeljak na međunarodnim tržištima porasle na 82 dolara pošto su ograničene zalihe i kineska najava ekonomskih stimulansa zasenile očekivana povećanja kamatnih stopa u SAD i evrozoni.

Na londonskom tržištu cena barela posle podneva bila je viša za 91 cent nego na zatvaranju trgovine krajem prošle nedelje i iznosila je 81,98 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po višoj ceni od 1,05 dolara, sa 78,12 dolara.

Porast cena nafte odražava sve oskudniju ponudu, s obzirom na smanjenu saudijsku proizvodnju i istovremeno blago jačanje sezonske letnje potražnje za benzinom i gorivom za avione, objasnili su analitičari Citi Research-a.

Pored smanjene ponude, analitičari ukazuju i na nove kineske podsticaje privredi, koji su u drugi plan gurnuli očekivani rast kamatnih stopa u SAD i evrozoni.

Kineska državna agencija za ekonomsko planiranje predstavila je u ponedeljak mere za podsticanje privatnih investicija u infrastrukturu i dodala da će takođe ojačati finansijsku podršku privatnim projektima.

Učesnici na tržištu očekuju da će Peking koristiti ciljane mere da podrži posrnulu ekonomiju, koja će verovatno povećati potražnju za naftom.

Investitori su već uračunali u cene procenu da će američki Fed i Evropska centralna banka (ECB) podići kamatne stope za četvrtinu procentnog poena na ovonedeljnom sastanku.

Povećani troškovi zaduživanja su već obuzdali investicije i ojačali dolar, što naftu čini skupljom za kupce drugih valuta i smanjuje potražnju.

„Cene bi mogle da fluktuiraju u kratkom roku zbog još jednog povećanja stope Fed-a ove nedelje, ali očekujemo čvršću ponudu zbog smanjene proizvodnje OPEK-a i povećanih tržišnih spekulacija o novim kineskim podsticajima koji će podržati njihov rast u trećem kvartalu“, napisali su analitičari Nacionalne australijske banke.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u petak porastao za 71 cent na 81,99 dolara.

(Telegraf.rs)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>