• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rimer: Značaj nafte i gasa neće se umanjiti ni u narednih nekoliko decenija

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Od suštinskog smo značaja za savremeni život – od toga se ne može pobeći. Odgovorni smo za ekonomski rast, već preko 150 godina i bićemo još mnogo godina", kaže Pirs Rimer, generalni direktor Svetskog naftnog saveta

  • 1
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija Foto: Shutterstock

U periodu u kojem neke od najznačajnijih vesti dolaze iz sveta energetike, bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije objavio je intervju sa Pirsom Rimerom, generalnim direktorom Svetskog naftnog saveta, organizacije koja obuhvata sve svetske regione i u kojem su zastupljeni svi segmenti naftne industrije.

U eri kada se mnogi pitaju koliko će koštati litar ili barel goriva, Rimer otkriva i zašto se pitaju:

-Znamo da se populacija povećava. Znamo da se energetski intenzitet povećava. Pomažemo da se ogromna populacija izvuče iz siromaštva i znamo da je većoj svetskoj populaciji potrebna energija, hrana i voda. Ali najvećim delom, kao industrija, upravljamo neizvesnošću – cenovnom, geološkom, tehničkom i geopolitičkom. Mi smo kao industrija neverovatno dobri u onome što radimo. Od suštinskog smo značaja za savremeni život – od toga se ne može pobeći. Odgovorni smo za ekonomski rast, već preko 150 godina! I bićemo još mnogo godina.

Posle ovako zvučnih reči teško je ne zapitati se kakva je budućnost sveta nafte. Na to pitanje će se pružiti neki od odgovora u u gradu Kalgari u septembru ove godine, gde Svetski naftni savet (na čelu sa Rimerom) organizuje konferenciju gde će tema biti "Energetska tranzicija - put ka nultoj neto stopi".

-Mnogo toga što se dešava u Kalgariju pomoći će da se oblikuje pravac globalne energetike u godinama koje dolaze. Razgovori će pomoći da se definišu realni, izvodljivi putevi ka pravičnoj i održivoj nultoj neto stopi u budućnosti i pomoći da se energetski sektor podigne na viši nivo u narednih 25 godina i nakon toga - dodaje Rimer.

Pirs Rimer Pirs Rimer/ Foto: Promo/ James A Gould;

Na pitanje koji su danas najveći izazovi za naftni i gasni sektor, Rimer tvrdi da je najveći izazov poboljšavanje reputacije i kredibiliteta kod brojnih zainteresovanih strana.

-Nafta i gas predstavljaju resurs koji je mnogima doneo bolji način života, kao i ekonomski i društveni razvoj. Nafta i gas predstavljaju većinu ukupnog snabdevanja energijom na globalnom nivou. Značaj nafte i gasa neće se umanjiti ni u narednih nekoliko decenija. Postoje dobri razlozi da se veruje da postoje obilni resursi, ali da se oni ipak moraju dokazati i proizvesti. Fosilna goriva su pokrenula industrijsku revoluciju i još uvek su odgovorna za mnogo toga što je danas oko nas: od goriva, odeće, đubriva, polimera, farmaceutskih proizvoda, spisak je beskonačan. Nafta i gas su bili pokretači poboljšanja životnog standarda i ljudskog razvoja. Industrija nafte i gasa nastaviće da igra centralnu ulogu u snabdevanju energijom u svetu još mnogo narednih godina.

Kada je u pitanju budućnost "zelene" energije, ovaj vrsni ekspert iza kojeg su decenije iskustva kaže da su procene da će preko 60% svetskih energetskih potreba do 2050. godine biti obezbeđeno fosilnim gorivima. "Međutim, očekuje se da će energetski miks vremenom ići u pravcu realnijih obnovljivih izvora energije i naš izazov je da nastavimo da koristimo fosilna goriva u okruženju sa nultom neto stopom."

Za kraj, Rimer zaključuje da je trenutno potrebna saradnja i dijalog kako bi se osigurala stabilnost energetskog sektora i ojačala međunarodna saradnja i dodaje da je Svetski naftni savet (kojim on predsedava) uvek cenio svoje nacionalne komitete, a među koje spada i Nacionalni naftni komitet Srbije.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>