• 8

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zloupotreba dečjeg rada u Srbiji: Najmlađi izloženi prašini, opasnim mašinama i vrućinama

Vreme čitanja: oko 3 min.

Većina dece uzrasta od pet do 17 godina, tačnije 43,8 odsto, postala su žrtve zloupotrebe dečjeg rada kako bi dopunila porodične prihode

  • 8
Dečji rad, dečja eksploatacija, child labour Foto: Shutterstock

Oko 82.000 dece, što čini oko 9,5 odsto ukupnog broja mališana uzrasta od 5 do 17 godina, izloženo je zloupotrebi dečjeg rada, pokazuje najbovij istraživanje Repunličkog zavoda za statistiku.

Stopa zloupotrebe dečjeg rada iznosi 6,7 odsto za decu uzrasta od 5 do 11 i 15,1 odsto dece uzrasta od 12 do 14 godina, a kod dece uzrasta od 15 do 17 godina, 10,1 odsto su žrtve zloupotrebe dečjeg rada. Stope rasprostranjenosti zloupotrebe dečjeg rada su najviše za decu uzrasta od 12 do 14 godina.

U Srbiji deca izložena zloupotrebi dečjeg rada pohađaju školu. Osnovnoškolsko obrazovanje je obavezno. Stopa pohađanja škole iznosi 99,3 odsto za decu uzrasta 7 do 14 godina, dok je ovaj procenat nešto manji za decu uzrasta od 15 do 17, gde iznosi 95,4 odsto. Dok 88,4 odsto dece uzrasta od 5 do 14 godina samo pohađa školu, 10,9 odsto istovremeno pohađa školu i radi. Većina dece uzrasta od 15 do 17 godina isključivo su učenici, 86,4 odsto, a 9 odsto istovremeno radi i pohađa školu. Procenat dece koja samo rade veoma je nizak i iznosi 1,1 odsto.

U svim starosnim grupama, stopa zloupotrebe dečjeg rada veća je za dečake nego za devojčice, a kod dečaka postoji i veća verovatnoća izlaganja opasnom radu. Zloupotreba dečjeg rada je uobičajenija u neurbanim nego urbanim područjima, a u poljoprivredi je češća nego u sektoru usluga. Zloupotreba dečjeg rada je prisutnija kod dečaka u neurbanim oblastima i u regionu Šumadije i Zapadne Srbije. Ovo možda ima veze sa koncentracijom zloupotrebe dečjeg rada u poljoprivredi, gde deca često učestvuju u poljoprivrednim radovima zajedno sa roditeljima, kao neplaćeni pomažući članovi porodice.

Kad su u pitanju deca uzrasta od 15 do 17 godina angažovana na opasnim poslovima, 41,1 odsto izloženo je prašini, 30,7 odsto radi sa opasnim mašinama i uređajima, kao što je traktor, 19,7 odsto radi u neudobnom položaju tokom dužeg vremenskog perioda, a 11,2 odsto je izloženo ekstremnoj hladnoći, vrućini ili vlažnosti.

Njiva, zemlja, zemljoradnja, oranica Foto: Pixabay

Brojke u ovom izveštaju ne obuhvataju decu izloženu najgorim oblicima dečjeg rada koji nisu pokriveni anketiranjem domaćinstava. Primećeno je da je za decu uzrasta od 5 do 14 godina rasprostranjenost zloupotrebe dečjeg rada nešto viša ukoliko je nosilac domaćinstva formalno zaposlen (22,8 odsto) nego ako radi u sivoj ekonomiji (20,5 odsto). Nasuprot tome, kod dece uzrasta od 15 do 17 godina, rasprostranjenost zloupotrebe dečjeg rada iznosi 19,7 odsto za decu čiji nosilac domaćinstva radi u sivoj ekonomiji, a 13,3 odsto kod dece čiji su nosioci domaćinstva formalno zaposleni.

Kod dece iz domaćinstava gde su oba roditelja zaposlena, stopa zloupotrebe dečjeg rada iznosi 11,2 odsto. Stopa zloupotrebe dečjeg rada za decu ne varira mnogo u zavisnosti od nivoa obrazovanja nosioca domaćinstva. U domaćinstvima čiji nosilac ima fakultetsko obrazovanje iznosi 20 odsto, što je ista stopa kao u domaćinstvima čiji nosilac ima samo osnovnu školu.

Većina dece uzrasta od pet do 17 godina, tačnije 43,8 odsto, postala su žrtve zloupotrebe dečjeg rada kako bi dopunila porodične prihode. Još 38 odsto postala su žrtve zloupotrebe dečjeg rada kako bi stekla određene veštine. Deset procenata dece je kao razlog navelo i pomaganje u porodičnom poslu. Vrlo malo dece je kao razloge navelo doprinos otplati porodičnih dugova i nezainteresovanost za školovanje.

Najveći broj dece koja su izložena zloupotrebi dečjeg rada angažovana su u poljoprivredi. U poljoprivredi je veći procenat devojčica nego dečaka. Većina dece uzrasta 5–17 godina angažovana su kao pomoćni porodični radnici i to oko 60 odsto.

U proseku, deca uzrasta od 5 do 14 godina provela su 11,7 sati nedeljno radeći, a deca uzrasta 15 do 17 godina radila su 23,3 sata nedeljno. Deca uzrasta 15–17 rade više sati, nezavisno od pola i oblasti stanovanja. Prosečno radno vreme u urbanima oblastima iznosi skoro 30 sati, 8 sati više nego u neurbanim oblastima. Prosečno radno vreme je duže u poljoprivredi nego u uslužnom sektoru.

(Telegraf Biznis)

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svetlana

    25. jul 2023 | 13:32

    Od kada je rad u svom domaćinstvu postao prinudni rad?!Mislim da treba da im damo telefone i da sede po ceo dan i gledaju kriminalce i starlete ,igraju igrice...i mozda i neki pistolj

  • Nađa

    25. jul 2023 | 14:32

    I ja sam pomagala svojim roditeljima u radovima u polju i ne vidim ništa loše u tome.

  • Перагеније

    25. jul 2023 | 14:21

    Неће вам успети - српска породица, посебно на селу, је неуништива.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>