• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zabrana rada nedeljom nije onakva kako se zamišljalo: U Hrvatskoj se već vide teške posledice za sve

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošlo je tek 20-tak dana od implementacije novog Zakona o trgovini kojim je zabranjen rad nedeljom, a već se naziru teške posledice

  • 5
Prodavnica, zatvoreno Foto: Shutterstock

Hrvatsko Udruženje trgovine i logistike (UTIL) u utorak je pozvalo vladu na novi dijalog o regulaciji rada nedeljom kako bi se on uredio kroz Zakon o radu i to tako da se reguliše za sve radnike, a ne samo za one u trgovini.

- Regulisanje mora da važi podjednako za sve radnike u Hrvatskoj, tako nešto bi bilo pravedno i unapredilo bi uslove i kvalitet rada u svim delatnostima koje rade nedeljom - istakli su iz udruženja.

Navode kako je prošlo 20-tak dana od implementacije novog Zakona o trgovini kojim je zabranjen rad nedeljom, a već se naziru teške posledice i za poslodavce i za radnike u trgovini, piše Poslovni dnevnik. 

- Deo trgovaca ima velike gubitke jer se promet nije "prelio na druge dane", pa postoji realna opasnost od zatvaranja nekih radnji i gubitka radnih mesta - istakli su iz udruženja napominjući kako veruju da to nije bila namera, ni želja zakonodavca.

UTIL naglašava da je briga o radnicima u trgovini jedan od prioriteta udruženja i podržaće svaku inicijativu ili zakonsku promenu koja ide u tom smeru.

Tome u prilog, kako navode, govori i činjenica da je UTIL u potpunosti podržao poslednju promenu Zakona o radu, s kojim je za sve radnike u Hrvatskoj uvedena minimalna satnica rada nedeljom i praznicima, odnosno plata za rad nedeljom povećana je 50 odsto u odnosu na satnicu za redovan rad.

- UTIL razume nameru zakonodavca u kojoj želi da učini novi iskorak prema boljim i kvalitetnijim uslovima za radnike u industriji trgovine, što Udruženje podržava. Međutim, UTIL smatra da se rad nedeljom može rešiti samo tako da se reguliše rad nedeljom, a ne da se selektivno zabranjuje rad pojedinim delatnostima, poput u ovom slučaju trgovine - istakao je član Saveta udruženja Stjepan Roglić.

UTIL stoga poziva pravosudnu i zakonodavnu vlast da ugradi dodatne nadzore i regulacije kojima bi se sprečilo donošenje zakona koja nisu u skladu s ustavom.

(Telegraf Biznis)

Video: Radnici mogu anonimno prijaviti rad na suncu i visokim temperaturama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Endokin

    25. jul 2023 | 17:06

    Mislim da trgovci malo lazu i to onako bezobrazno. Cak i ako se prodaja nije prelila na druge dane, kad tad ce se preliti, mada cisto sumnjam da nije... samo izmisljaju da bi izrabljivali radnike sto vise i zinulo im du*e za vise novca.

  • AG CH

    25. jul 2023 | 17:05

    Ovde trgovine nedeljom ne rade odavno i nikakvih problema nema,radi samo ugostiteljstvo i meni je neshvatljivo šta je tu problem.

  • Nens

    25. jul 2023 | 18:28

    I ranije nisu radili nedeljom pa niko nije pravio problem, sta tada se prelivalo sta li? Usla im para u usi pa je sad.problem za nedelju. Ljudi treba taj dan da budu sa porodicom na okupu a ne da vitlaju po radnjama i nekom pune dzepove.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>