• 16
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Otvorena prva deonica "auto-puta mira" od Niša do Merošine: Evo kada će vozači moći da je isprobaju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Auto-put Niš-Merdare, planirane dužine oko 77 kilometara, trebalo bi da poveže Srbiju sa lukama na Jadranu

  • 16

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić krenuo je u obilazak prve deonice  Sektora 1 autoputa Niš - Merdare, u dužini od 5,5 kilometara, a istakao je da će vozači ovom deonicom moći da prođu već danas oko 13 sati.

Otvaranju prisustvuje i šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, a prisutni su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka za evrointegracije Tanja Miščević, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, predsednik opštine Merošina Saša Jovanović, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predstavnici EBRD i drugi. Oni obilaze nov deo puta vožnjom u otvorenom autobusu.

Predsednik je istakao da je Put Niš-Merdare veoma važan za investitore, jer je važno da budemo povezani sa Prištinom i Tiranom, Gračanicom, ali Priština nije zainteresovana. Vučić je podsetio da je o auto-putu mira sa Angelom Merkel pričao još 2014. godine, neposredno posle Briselskih sporazuma i o važnosti povezanosti sa Prištinom, ali kaže da je to daleko zbog nezainteresovanosti druge strane. On je istakao da su plate u ovom delu Srbije skoro duplo veće nego na Kosovu, a podsetio je i na povećanja koja slede za vojsku, kao i na činjenicu da će minimalac da nam bude oko 400 evra.

- Ovaj put je perfektno urađen, sve je čisto, elastične ograde su postavljene, prfekrno je urađeno, kao da ste došli u Austriju ili Švajcarsku. Ova deonica je mala, ima 5,5 kilometara, ali da ljudi moraju da znaju da jedan kilometar košta od osam do 25 miliona evra u zavisnosti od konfiguracije terena - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će auto-put Niš - Merdare biti spas za Toplički kraj i da je od velike važnosti za Prokuplje, Blace i Kuršumliju. On je prilikom obilaska prve deonice tog autoputa u Merošini rekao da čak i poluprofilni put pokazuje koliko možemo da budemo uspešniji.

- Ovo je i poziv za investitore jer se gradi poslovna zona u Prokuplju, u Kuršumliji postoje tri banje, vojska, ali je potrebno još investitora. U opštini Blace smo otvorili još jedan pogon. Put Belonjin-Blace je nov asfalt urađen da izgleda kao Švajcarska.Srbija želi da vidi gotov auto-put, svi hoće veće plate i penzije, a niko neće da gradi puteve. Ovaj put košta 1,2 milijardi evra i više - rekao je Vučić i dodao da ćemo ove godine otvoriti stotine kilometara autoputeva.

- U pitanju su milijarde evra, u velikoj meri pomaže nam EU, ali najvećim delom to je zasnovano i na finansijskoj stabilnosti naše zemlje. Ceo ovaj auto-put će biti gotov kada skupimo dovoljno para za sve. Ako se završi ovaj rat, onda će to biti bez zastoja gotovo, ali ako ne, onda je sve neizvesno - kaže on.

Nakon obilaska deonice puta, Vučić je prisustvovao prezentaciji turističkih potencijala Topličkog i Nišavaskog okruga.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre istakao je da ovaj novi put treba da bude put mira, stailnosti i pomirenja.

- Deonica Niš-Merdare samo je prvi segment većeg projekta koji će Niš i druge gradove povezati sa Jadranom do Drača. Veliki ekonomski plan od 30 milijardi evra biće iskorišćen za razvoj potencijala ovog regiona, u Srbiji se gradi brza pruga Beograd-Niš, Koridor 10 je sufinananirala EU - rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Merošini da postoje brojni investitori zainteresovani za ulaganja u jug centralne Srbije, a najavio je i da će u semptembru biti postavljen kamen temeljac za novu fabriku u Nišu koja će zapošljavati 375 ljudi.

- Moraćemo da dovedemo još novih investicija za ceo Nišavski i Toplički orkug. U Nišu polažemo kamen temeljac za novu fabriku, ako se ne varam u seprtembru, zapošaljvaće 375 ljudi. Za Niš imamo još četiri potencijalna investitora. U svakom od mesta ovde imamo zainteresovane investitore, i neke švajcarske, za Prokuplje čak četiri i sva četiri sa teritorije EU - rekao je predsednik.

Inače, na ovoj deonici autoputa izgrađena je petlja "Merošina istok", kao i dva mosta i dva nadvožnjaka, ukupne dužine oko 285 metara. Izvođač radova za deonicu 1 je Konzorcijum Štrabag AG i Štrabag d.o.o Beograd. Ugovor je potpisan 30. septembra 2021.godine u prisustvu predsednice Evropske komisije Ursule Fon der Lajen. Deonica 1, od Merošine do Merošine 1, prva je od četiri deonice Sektora 1, koji se prostire od Niša do Beloljina i dug je 32.65 kilometara.

Prva deonica od Merošine do Merošine 1, duga je 5,5 km, zatim deonica 2, od Merošine 1 do Prokuplja istok duga je 8,8 km, deonica 3 od Prokuplja Istok do Prokuplja Zapad duga je 12,8 km, dok je poslednja deonica od Prokuplja Zapad do Beloljina, duga 5,6 km. Finansiranje projekta za ceo Sektor 1 u iznosu od 225,6 miliona evra obezbeđen je kroz Investicioni grant WBIF u iznosu od 40,6 miliona evra i zajam od EBRD i EIB u iznosu od 185 miliona evra.

Inače, ukupna dužina autoputa Niš-Merdare je 77 kilometara, a na njemu je predviđeno da se izgradi 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnica i 35 tunela. Auto-put E-80 Niš - Merdare je saobraćajnica od visokog prioriteta za Republiku Srbiju, jer će povezati jug Srbije i Prištinu i postaće deo putne mreže koja preko Tirane vodi do Drača. Time će se Srbija povezati sa lukama na Jadranskom moru. Reč je o prioritetnom infrastrukturnom projektu koji omogućava ekonomski i socijalni razvoj zemlje, kao i jače povezivanje čitavog regiona.

(Telegraf Biznis)

Video: Pogledajte kako izgleda pred otvaranje deonica auto-puta mira (E-80) Niš-Merošina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DeteKuršumlije

    26. jul 2023 | 09:29

    Nije momenat za ovaj auto put koji trenutno odgovara samo siptarima i razvoju njihovog turizma i nažalost planovima velike Albanije!Sad kad je većina naroda oterana i Toplice.Sacekao bih sa otvaranjem bar dok Ruska vojska prodje ka Kosmetu.Sad kad su nacete Ukr.luke na Dunavu i kad je pocelo oslobađanje delte Dunava i vrapci na grani vide da će ovde uskor proći oslobodilačka Ruska vojska....

  • zika

    26. jul 2023 | 09:33

    kao da smo u svajcarskoj!on i ekipa i jesu u svajcarskoj!

  • Znak

    26. jul 2023 | 10:05

    Blago nama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>