• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ograničen broj polazaka kroz Panamski kanal: Zbog suše, uskoro samo brodovi sa manje tereta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oko 3,5 odsto svetske pomorske trgovine prolazi kroz taj 80-kilometarski međuokeanski plovni put

  • 0
Panama Canal Panamski kanal Foto: Shutterstock/Solarisys

Uprava Panamskog kanala je najavila da će ograničiti dozvoljeni gaz brodova, a zbog produžene sezone suša ograničila je i prosečan broj prolazaka na jednom od najprometnijih trgovačkih prolaza na svetu na samo 32 broda dnevno.

Uprava za Panamski kanal (ACP) zadržaće ograničenje dubine od 13,41 metar za ''neo-Panamaks'' brodove sa kontejnerima. Kako prenosi Rojters, u junu su vlasti odložile odluke o daljim ograničenjima koja bi dovela do povećanja dubine od pola metra, što znači da bi ti brodovi morali da smanje teret, kako bi manje bili uronjeni u vodu.

Tokom kišne sezone u Panami, u proseku 35-36 brodova obično pređe kanal svakog dana, oko 3,5 odsto svetske pomorske trgovine prolazi kroz taj 80-kilometarski međuokeanski plovni put koji povezuje Atlantski i Tihi okean. '

- Ograničenje dubine ostaće na trenutnom nivou sve dok se vremenski uslovi drastično ne promene - navodi se u saopštenju ACP. U Panami obično pada jaka kiša u julu, a nadležni za kanale su nazvale trenutni nedostatak padavina ''bez presedana u istoriji''.

(Telegraf Biznis)

Video: Klimatski aktivisti uništili luksuznu jahtu vrednu 300 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>