• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do 500.000 evra za inovativne projekte: Prijave traju do 15. septembra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fond je stavio na raspolaganje značajna sredstva za projektno finansiranje inovativnih preduzeća u iznosu do 120.000 evra i do 500.000 evra

  • 0
Novac evri pare Foto: Shutterstock

Fond za inovacionu delatnost danas je u saopštenju podsetio privatni i akademski sektor Srbije da je u toku javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj novih proizvoda usluga i tehnologija, vredan 10,3 miliona evra.

- Fond je zahvaljujući podršci Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Evropskoj uniji osigurao nastavak podrške za razvoj inovacija kroz Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede - saopštio je Fond za inovacionu delatnost.

Kako se precizira, rok za dostavljanje predloga inovativnih projekata preduzeća je do 15. septembra, a prijave iz svih oblasti nauke i tehnologije dostavljaju se onlajn, putem Fondovog portala.

- U okviru novog paketa podrške, Fond je stavio na raspolaganje značajna sredstva za projektno finansiranje inovativnih preduzeća u iznosu do 120.000 evra i do 500.000 evra po pojedinačnom projektu, u zavisnosti od programa - navode oni.

Oni objašnjavaju da je program ranog razvoja (Mini Grants Program) namenjen startapima koji su u fazi validacije poslovne ideje ili ranoj fazi razvoja novih proizvoda za kojom postoji potreba na tržištu.

- Cilj programa da se obezbeđivanjem finansiranja za razvoj inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom podstakne inovativno preduzetništvo i omogući opstanak poslovanja tokom kritične faze istraživanja i razvoja - navode oni.

Kako navode, startapima je na raspolaganju do 120.000 evra po projektu, odnosno do 70 odsto ukupno odobrenog budžeta projekta. ž

- Program sufinansiranja inovacija (Matching Grants Program) namenjen je preduzećima kojima su potrebna znatna finansijska sredstva za realizaciju razvojnog ciklusa tehnoloških inovacija i pokrivanje visokih troškova za prenos istraživanja u komercijalno održiv proizvod "Etabliranim preduzećima u okviru ovog programa na raspolaganju je 500.000 evra po projektu, odnosno do 60 i 70 odsto ukupnog budžeta projekta -  navodi Fond za inovacionu delatnost.

Program saradnje nauke i privrede (Collaborative Grant Scheme Program) ima za cilj da unapredi industrijska istraživanja tako što će podstaći preduzeća iz privatnog sektora i naučnoistraživačke organizacije iz javnog sektora da sprovode zajedničke projekte.

- Fond kroz ovaj program podrške dodeljuje do 500.000 evra po projektu, odnosno do 60 i 70 odsto ukupnog budžeta projekta - navodi se u saopštenju.

U cilju što bolje informisanosti i pripreme, tokom trajanja javnog poziva Fond organizuje i online Info sesije za sve zainteresovane podnosioce prijava svakog četvrtka od 13 sati. Sredstva za realizaciju javnog poziva obezbeđena su kroz IPA projekat "Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća“, koji Fond za inovacionu delatnost sprovodi zahvaljujući zajedničkom ulaganju Srbije i Evropske unije.

(Telegraf Biznis)

Video: Formiran poslovni savet Srbije u Dubaiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>