• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Starosne razlike i finansije: Zna li generacija Z da napiše ček? Mogu li bumeri da koriste aplikacije?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čini se da je starost najmanji faktor kada je u pitanju korišćenje usluga profesionalnih finansijskih savetnika

  • 0
Stariji sed čovek za kompjuterom računarom

Foto-ilustracija: Shutterstock

Od bumera čiji su roditelji preživeli Veliku depresiju do milenijalaca koji su ušli na tržište rada tokom Velike recesije, različite generacije su videle različite ekonomske okolnosti. Ali kako makroekonomski trendovi utiču na naše finansijsko znanje? I da li bi uspon finansijske tehnologije mogao da zatvori ovaj generacijski jaz?

Finansijski portal FinanceBuzz istraživao je kako generacijske razlike utiču na finansijsku pismenost i navike i uporedili različite odgovore različitih generacija.

Istraživanje je pokazalo da skoro polovina odraslih pripadnika generacije Z nikada nije napisala ček, a 80 odsto bejbi bumera nije sigurno da može da koriste aplikaciju za mobilno plaćanje.

Milenijalci više od drugih generacija veruju da je fakultetsko obrazovanje put do dobre plate. Kada su u pitanju finansijski proizvodi, jasno je da se mlađi ljudi brže prilagođavaju od starijih Amerikanaca, posebno na mobilnu tehnologiju.

Bejbi bumeri su generacija koja najmanje koristi onlajn banke, aplikacije za investiranje, mobilna plaćanja, usluge "Kupi sada/plati kasnije", pa čak i peer-to-peer (P2P) aplikacije za plaćanje, kao što su Venmo i CashApp.

Samo 49 procenata bejbi bumera je reklo da koristi usluge P2P plaćanja, u poređenju sa 78 odsto milenijalaca i 72 odsto ispitanika generacije Z. Isto tako, samo 15 odsto bejbi bumera reklo je da koristi aplikacije za mobilno plaćanje kao što je Epl pej. To je u poređenju sa više od polovine (56 odsto) ispitanika iz generacije Z.

Sa starijim finansijskim navikama, postoji i velika podela. Neverovatnih 83 odsto bumera i dalje voli da plaća gotovinom, ali samo 21 odsto članova generacije Z radi isto. Za lične čekove, oko 65 odsto bumera kaže da ih i dalje koristi. To je u poređenju sa samo 21 odsto generacije Z.

Čini se da je starost manji faktor kada je u pitanju korišćenje usluga profesionalnih finansijskih savetnika, iako generalcija X najmanje zapošljava savetnike, samo 17 odsto ispitanika.

Sa starim investicionim proizvodima, kao što su dugoročna štednja i alati za izgradnju bogatstva, depozitni sertifikati (CD) su i dalje bili popularni kod 25 odsto Bumera, ali je samo 7 odsto generacije Z prijavilo da ih koristi. Čini se da starije generacije više vole da se drže onoga što znaju i osećaju se prijatno da koriste.

Naše istraživanje je pokazalo da je 44 odsto generacije Z reklo da ne zna da napiše ček, ali samo 5 odsto Bumera reklo isto. Komparativno, samo 56 odsto bumera veruje da bi sa sigurnošću mogli da koriste Venmo.

(Telegraf Biznis)

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>