• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska centralna banka podigla kamatnu stopu deveti put: Sada je na rekordnom nivou

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Referenta kamatna stopa je sada najviša od 2008. godine i tadašnje velike finasijske krize

  • 0
Grafikon rasta, berza, ekonomija Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka (ECB) podigla je referentnu kamatnu stopu za još 25 baznih poena, na 4,25 odsto, što je rekordno visok nivo, upozoravajući da potrošačke cene i dalje rastu prebrzo, a da ima otvorene mogućnosti za dalja povećanja.

Odluka ECB da podigne svoju kamatnu stopu na depozite za četvrtinu procentnog poena na 3,75 odsto odgovara vrhuncu koji je poslednji put dostignut 2001. godine kada je pokušavala da poveća vrednost novouvedenog evra.

- Inflacija nastavlja da opada, ali se i dalje očekuje da će predugo ostati previsoka. Odlučni smo da obezbedimo da se inflacija blagovremeno vrati na srednjoročni cilj od 2 odsto. Stoga je odlučeno da se podignu tri ključne kamatne stope ECB za 25 baznih poena - stoji u saopštenju ECB.

Generalno očekivani potez, deveti uzastopni porast ECB-a, usledio je dan nakon što su američke Federalne rezerve podigle stope za isti iznos.

To je usledilo nakon sastanka upravnog saveta ECB u Frankfurtu, gde je odlučeno da centralna banka produži već jednogodišnje pooštravanje monetarne politike evrozone.

- Buduće odluke će obezbediti da ključne kamatne stope ECB budu postavljene na dovoljno restriktivne nivoe onoliko dugo koliko je potrebno da se postigne blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od 2 odsto. Konkretno, odluke o kamatnim stopama će i dalje biti zasnovane na njegovoj proceni inflacionih izgleda u svetlu pristiglih ekonomskih i finansijskih podataka, dinamike inflacije - stoji u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Video: Đukanović: Kamatne stope kredita će ići na gore jer nismo smirli inflaciju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>