• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pigkaso stigao do svog prvog miliona: Od svinje spasene iz klanice do umetnika čiju sliku ima i Rafael Nadal

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj neobični umetnik spasen je 2016. godine iz klanice, a danas svojom umetnošću osvaja i neke od najpopularnijih ličnosti današnjice

  • 3
Svinja, prase slikar Foto-montaža: Shutterstock

Svinja koja slika portrete četkicom u ustima zaradila je više od milion dolara od prodaje umetničkih dela, prema rečima njenog vlasnika.

Slike Pigkasa, kojeg je usvojila južnoafrička aktivistkinja za prava životinja Džoan Lefson, donele su do 26.000 dolara po komadu, prema novoj knjizi Lefsonove "Pigkaso: umetnička svinja od milion dolara koja je spasila utočište".

Zašto je baš ona "spasila utočište životinja"?

Pa priča datira još iz 2016. godine, kada je prvo ovoj svinji trebalo spasavanje iz klanice, odnosno kada ju je aktivistkinja dovela u svoje utočište za životinje.

Ubrzo je otkrila da ovaj "neobični umetnik" ima talenat za slikanje, pa je tako Pigkaso postao poznat širom sveta, te ima i svoju galeriju.

Pre pet godina su se njegove slike prodavale za 1.800 dolara, a danas su stigli i do prvog miliona javlja Business Insider.

Novac koji zaradi, Džoan utroši  za nabavku hrane, plate osoblja u skloništu, veterinarske račune i druge troškove za objekat.

Pigkasu je čak stigla i narudžba od teniske legende Rafaela Nadala i britanskog glumca Eda Vestvika, napisala je njegova spasiteljka u knjizi.

Svinjin rad se našao i na Svočovim satovima 2019. godine, a prodavali su se za 1.000 dolara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>