• 31

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za ugradnju klime mu u Smederevu tražili 22.000 dinara: "Za te pare mogu još jedan uređaj da kupim"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Majstori se pravdaju, kažu - inflacija, sve je poskupelo

  • 31
Klima uređaj Foto: Shutterstock

Klima uređaji su neizostavni tokom vrelih letnjih dana, a ove godine, u jeku svih poskupljenja, poskupele su i same klime, ali i njihova ugradnja, a da stvar bude gora, i pored tolikih cena, majstor je nemoguće naći.

- Možemo da vam zakažemo postavljanje klime za desetak dana - odgovor je koji je jedan Beograđanin dobio u manje više svakom servisu kom se obratio, a isto je prošao i njegov kolega iz Smedereva.

Kao da nije dovoljno što je za solidan klima uređaj potrebno izdvojiti oko 50.000 dinara, već za njegovu ugradnju, u zavisnosti od tipa i jačine, traže i do polovine ove cene.

Majstori se pravdaju, kažu - inflacija, sve je poskupelo, ali ne objašnjavaju kako je inflacija od 13 odsto dovela do poskupljenja od skoro 100 odsto.

- Pre dve godine ugrađivali smo klimu u starom stanu, platili smo 70 evra. Prošle godine znam da su tražili 100 evra, a ove godine smo kupili stan, pa su nam tražili 18.000 - priča jedan Beograđanin.

Nadu da je u manjim gradovima situacija drugačija raspšio nam je jedan žitelj Smedereva koji se redakciji požalio da mu je za ugradnju klime 18-ice, majstor tražio neverovatne 22.000 dinara.

- Još je dodao da u tu cenu ne ulazi trošak creva koje se plaća po metru i cena mu iznosi oko 100, 1.300 dinara - kaže on.

Istina, cena ugradnje je niža za klime manje jačine, pa za luvene 12-ice i dalje može da se nađe ugradnja po ceni do stotinak evra. Zanimljivo je da sa jačinom klima uređaja ne skače samo cena ugradnje, nego i cena instalacija, pa je u jednom servisu metar creva 15 evra za klime manje snage, a 20 evra za jače.

(Telegraf Biznis)

Video: Pogledajte kako izgleda i radi prvi mlekomat u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>