• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bečlija poseduje više od 1.800 Barbika: Najskuplja ima 66 godina i vredi 7.000 evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

O vrednosti cele svoje kolekcije nije hteo mnogo da priča, uz obrazloženje "kako ni sam to ne želi da zna"

  • 0
Foto: Pixabay Barbi, Barbi lutka, lutka, igračka

Barbimanija je zavladala i u Austriji. Za film Barbi svakodnevno se u bečkim bioskopima traži "karta više". Onaj ko se tome najviše raduje je Manfred Reihel (60) kolekcionar Barbika, koji ih sakuplja već 42 godine i u svojoj kolekciji ima čak 1.800 lutaka.

Kako je Reihl rekao za dnevni list Heute, isključivo ga zanimaju oni retki stari modeli do 80-tih godina prošlog veka. Barbike "made in Kina" i one od 1990-tih godina na dalje, nisu mu zanimljive.

Ovaj strastveni sakupljač Barbika ima svoju radionicu za popravku i izradu lutaka. Ali sakupljene Barbike starijih datuma proizvodnje drži u svom stanu. Tačnije, kako je otkrio Heute-u, u ormarima, zbog osetljivosti na svetlo, piše portal Fenix. 

- Barbi nikada nije slovila za neku "neinteligentnu ličnost". I uvek mi je bila simpatična. Starije lutke bile su visoko vredan proizvod, ogrtači su bili postavljeni, haljine delimično izrađene od svile, a neki od ovratnika od pravoga krzna. Barbie je tada zaista bila stilska ikona - rekao je on.

U ormarima, kako je otkrio, uz Barbike i njihovu odeću, obuću, putne rekvizite, pudlicu, ima i 60 omiljenih lutaka Kena. Napomenuo je kako je neke posebne Barbi kombinacije tražio i 10 godina.

- Od 1996. godine, otkako postoji Internet, mnogo je lakše - kaže on.

Ono za čim žali je što u Austriji više nema tzv. Barbi berze. Uprkos tome, kako kaže, od 1984. godine do danas postoji bečka Barbi scena, koja okuplja 40 obožavatelja ove najpoznatije lutke na svetu.

- Meni Barbi mnogo znači, jer kada se bavim sakupljanjem iz svega se isključim. Barbi je svedok vremena i ogledalo njenog vremena - kaže on.

Za onu "broj 1" u svojoj kolekciji, iz 1957. godine platio je više hiljada evra, a ona je sada vredna oko 7.000 evra. Onim Barbikama od 1990. godine na dalje, cena je od 2 do 20 evra.

O vrednosti cele svoje kolekcije nije hteo ništa da kaže. Uz obrazloženje "kako ni sam to ne želi da zna".

(Telegraf Biznis)

Video: Dok Barbika uživa u životu Ken je samohrani otac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>