• 9

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brnabić: Optužbe opozicije o Zakonu o planiranju i izgradnji nebuloza

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je kazala da se mogu čuti laži da će nekome nešto da oduzme ili da je predsednik Republike Aleksandar Vučić požurio da potpiše taj zakon da ne bi mogli da se žale Ustavnim sudu

  • 9
Ana Brnabić i Kovačevski na Preševu Foto: Tanjug/Vlada RS/Peđa Vučković

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je optužba opozicije da je Zakon o planiranju i izgradnji donet da bi se prodavali nacionalni parkovi, takva nebuloza da ne znate kako da odgovorite na to.

- Više me plaši da je to iskorišćeno za dodatne pozive na nasilje od onih koji kažu da se bore protiv nasilja - rekla je Brnabić i dodala da smo na protestima čuli juče i pre četiri dana kada je usvojen ovaj zakon, da će "pasti krv zbog njega".

- To nije zakon o eksproprijaciji, to nije zakon kojim se bilo šta privatizuje, to nije zakon kojim se bilo šta rasprodaje, to je zakon o planiranju i izgradnji - naglasila je Brnabić gostujući na TV Prva.

Ovakvi zakoni treba da donesu još brži ekonomski rast, jer je intencija da se brže izdaju građevinske dozvole, ali na transparentniji način, navela je premijerka Srbije.

Prema njenim rečima, taj zakon se može nazvati zelenim zakonom, jer garantuje određenu pokrivenost zelenim površinama, da na svakom objektu imate elektro punjače, garantuje standarde koji se tiču zaštite kulturnih dobara, garantuje da sada, ukoliko treba da gradite neke objekte u blizini ili rekonstrukciju na nekom kulturnom dobru, ako ne radite na način na koji je propisano i ne čuvate kulturna dobra, da institucije kulture mogu da zaustave radove, što nikada nije bilo.

Ona je kazala da se mogu čuti laži da će nekome nešto da oduzme ili da je predsednik Republike Aleksandar Vučić požurio da potpiše taj zakon da ne bi mogli da se žale Ustavnim sudu.

Brnabić je istakla da, bez obzira da li je taj zakon potpisan ili ne, vi možete da tražite od Ustavnog suda da preispita ustavnost.

Tako su kod Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, tražili preispitivanje ustavnosti, na primer udruženje "Mame su zakon", Ustavni sud je rekao da treba neke stvari da promenimo i nikakav problem tu nije bio, navela je premijerka.

Brnabić je kazala da je konverzija uvedena tek 2009. godine i da to ne znači da su tek tada neke stvari usklađene sa Ustavom.

Prema njenim rečima, konverzija ne postoji ni u jednoj drugoj zemlji, ni u zemljama bivše Jugoslavije, i da su čak i ekonomski novinari koji su protiv vlasti naveli da će to osloboditi ogroman kapital, ali da to ne znači da će se graditi na svakoj dostupnoj površini, već upravo suprotno.

Brnabić je rekla da je sa nekima od tih koji se bune razgovarala u petak kasno uveče telefonom, pozvala ih da dođu u Vladu Srbije da imaju sastanak, da čuje šta je njihova muka i da zajedno to reše, da razjasne odredbe zakona.

Kako je istakla, oni su rekli apsolutno ne, oni nisu za dijalog, oni su samo isključivo za pretnje i nasilje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Natasa

    30. jul 2023 | 14:47

    Srbija nikada nece pasti na price i optuzbe opozicije

  • Kristina

    30. jul 2023 | 16:24

    Optužbe opozicije su neosnovane.

  • Nenad

    30. jul 2023 | 17:10

    Gradjani ce u narednom periodu videti konkretne benefite sa usvojenim Zakonom o planiranju i izgradnji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>