• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Museveni pozvao srpske kompanije da učestvuju u stvaranju dodatih vrednosti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rekao je i da afrički kontinenet ima brojne probleme sa ekonomijom i bezbednošću

  • 0
Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Uganda je takva zemlja da u njoj proizvodimo sve sirovine, ali nam je saradnja sa partnerima u svetu, pa i u Srbiji, potrebna kako bismo stvarali dodatu vrednost, jer smo izvozom sirovina na velikom gubitku, rekao je danas na srpsko-ugandskom poslovnom forumu predsednik Ugande Joveri Kagute Museveni i pozvao srpske kompanije da učestvuju u stvaranju te dodate vrednosti.

Koliko je neisplativo oslanjati se na sirovine i izvoziti ih ilustrovao je na primeru kafe, o čemu je, kako je rekao, razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Rekao sam mu da je svetsko tržište kafe vredno 460 milijardi dolara i da zemlje proizvođači od te sume zarade samo 25 milijardi, a mi u Africi svega 2,4 milijarde - rekao je on i naveo da, recimo jedna Nemačka, koja kafu ne proizvodi, samo na njenoj preradi zaradi 6, 85 milijardi dolara.

Ocenio je da afrički kontinenet ima brojne probleme sa ekonomijom i bezbednošću upravo zato što ne dobija pravu cenu za svoje proizvode i naveo da je kao sa kafom ista situacija i sa ostalim sirovinama, među kojima je i gvozdena ruda.

- Ako čujete da sam ja, kao star čovek, zabranio izvoz sirovina i neprerađenih minerala iz moje zemlje, onda nisam popularan u svetu, ali je moj narod srećan zbog toga. Nisam dozvolio izvoz gvozdene rude ni izvoz litijuma, koji je sada veoma popularan zbog električnih vozila. Misle da sam glup, da bi trebalo da izvozim litijum iz svoje zemlje i da neko drugi pravi baterije i kola, a da ih ja onda kupujem od njih. Ne, ne, nego vi dođite kod mene, ovde ima litijuma i ovde pravite baterije i kola - rekao je Museveni.

Istakao je da Uganda zbog povoljne klime može da proizvede sve poljoprivredne kulture, a među njima je posebno naveo kukuruz, banane, razne vrste krompira i proso, kojim bi, prema njegovim rečima, Uganda mogla nahraniti ceo svet. Dodao je da je u tvoj afričkoj zemlji na ekvatoru u prošlosti bilo puno loših vlada, ali da narod nikada nije gladovao upravo zato što se hrana lako proizvodi.

Ta činjenica je, prema njegovoj oceni, zaslužna i za to što je inflacija u ovoj zemlji manja nego u mnogim drugim državama i iznosi 4,9 odsto. Govoreći o tržištu svoje zemlje i šta saradnja sa njom može da donese, naveo je da Uganda ima 46 miliona stanovnika i da je deo regionalnog tržišta istočne Afrike, kao i kontinentalnog tržišta sa milijardu i po ljudi, koje se stalno i brzo povećava.

Naveo je i da Uganda ima sporazume sa brojnim zemljama kao što je SAD, a koji za 6.500 proizvoda iz Afrike omogućavaju slobodan pristup američkom tržištu, bez kvota i carina. Sličan sporazum ova zemlja ima i sa Evropskom unijom, a on, kako je rekao Museveti, isključuje samo oružje, te sa Kinom, gde takođe roba iz ove zemlje može da uđe bez kvota i carina.

- Imamo sve što je ulazni deo jednačine, ali ono što želimo od naših prijatelja je preduzetništvo, preduzetničko znanje i kapital. Preduzetništvo je sposobnost da se uvide prilike, to su specijalne naočare da vidite priliku. Kinezi odmah vide priliku i pokrenu se. Sviđa mi se to. Nadam se da će to da se proširi i na Srbiju - zaključio je Joveri Kagute Museveni.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>