• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mali, povoljni automobili kao da su nestali: Šta se može kupiti za manje od 15.000 evra?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rast cena automobila i isticanje proizvodnje mnogih manjih modela kod proizvođača utiču na manjak povoljnih automobila na tržištu

  • 1
Dacia Sandero Stepway 2019 Foto: Wikimedia/Vauxford

Na nemačkom tržištu novih automobila vlada nestašica manjih i povoljnih vozila kojima je usled slabe ponude porasla cena, javljaju nemački mediji, dodajući da nemački automobilski klub ADAC kritikuje takvo stanje.

- Porast cena automobila i isticanje proizvodnje mnogih manjih modela kod proizvođača utiču na manjak povoljnih automobila na tržištu - saopštio je najveći evropski automobilski klub ADAC.

ADAC kritizira proizvođače automobila da gotovo uopšte ne plasiraju manje modele na tržište. Kompanije Volkswagen i Peugeot prekidaju proizvodnju svojih manjih modela Up i 108.

- Sva četiri manja modela, Dacia Sandero, Fiat Panda, Citroen C3 i Mitsubishi Space Star su sada po ceni premašili granicu od 10.000 evra i jedini su modeli koji ne prelaze granicu od 15.000 evra - piše u saopštenju.

Većina tih modela uz tek nešto dodatne oprema prelazi i granicu od 15.000 evra. Dačia Sandero je 2019. koštala oko 7.000 evra uz osnovnu opremu.

Kritikuje se i nemogućnost kupovanja dodatne sigurnosne opreme poput bočnih vazdušnih jastuka. Tu mogućnost od četiri navedena manja modela nudi samo Mitsubishi, ali uz dodatnu cenu i u paketu od 6800 evra.

Od četiri modela ispod 15.000 evra kod dva modela, Dacie Sandero i Citroena C3.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    31. jul 2023 | 07:42

    Ma, običan čovek ne treba ni da živi! Na žalost takvo je vreme.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>