• 12
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vučić u poseti Priboju: Izgradićemo gondolu od Zlatibora do Pribojske banje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Predviđena poseta radionici za pletenje "Maridruna", kao i sastanak sa predstavnicima bošnjačke zajednice

  • 12

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poseti je opštini Priboj. Programom posete, koja predviđen je obilazak spa centra u Pribojskoj banji "Terme 36,6", a potom u Hotelu "Terme 36,6" u Priboju sastanak sa predstavnicima bošnjačke zajednice. Zatim je predviđena poseta radionici za pletenje „Maridruna“, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Poznata kao izuzetno lečilište, Pribosjka banja je međutim godinama unazad bez konketnih ulaganja sve više propadala, a lekovota i po svojim svojstvima jedinstvena voda u Evropi proticala je uzalud.

Čovek koji je preko dve decenije proveo u inostranstvu, ali poreklom sa ovih prostora dlučio je sve to da promeni. Goran Despić iako je svoj kapital mogao a uloži bilo gde, odlučio je da oživi upravo Pribojsku banju. Izgrađen je turističko-zdravstveni kompleks Terme 36,6, sa bazenima i spa centrom.

Novi spa centar izgradio je kao nastavak programa razvoja turizma u jugozapadnoj Srbiji. Vučić je rekao da će Despić ovde morati da sagradi hotel sa pet zvezdica, ako država izgradi gondolu. Predsednik je rekao da bi gondola trebalo da ide do Pribojske banje, a sa propratnim sadržajima, fudbalskim i golf terenom, to bi koštalo od 70 do 100 miliona, za izgradnju bolnice, kako je rekao, potrebno bi bilo 30 miliona, gimnazije četri, za izgradnju kanalizacije 12, a prečistača otpadnih voda pet miilona.

On je dodao da je Despić za taj kraj uradio više nego bilo ko drugi, sanirao je kližište. Despić je precizirao da je očistio stene, iz kojih izvire čuveni izvor jedinstven u Evropi, da su izgradnjena dva sprata ispod zemlje...

Hotel dobio naziv po temperaturi lekovite banjske vode u Pribojskoj banji koja iznosi 36,6 stepeni Celzijusa, a to je i idealna temperatura ljudskog tela. Nekadašnji hotel "Priboj" otvoren je 1950. godine i bio je jedan od najlepših hotela u jugozapadnoj Srbiji, kasnije je postao poznat pod nazivom "Bić", ali je vremenom potpuno ruiniran.

Vučić se osvrnuo i na lepote Zlatibora, koliko god ga svi kiritikovali, da brojevi pokazuju da to što se na njemu radi ima smisla.

- Kada se gradi to je pitanje rasta, kada se ne gradi, onda stagniraš. Da ja imam sam pogled, a da oko mene nema nikoga, to ne postoji nigde na svetu. Sad sam helikopterom stigao sa Zlatibora, to je toliko lepo - rekao je Vučić.

Vučić je precizirao da je ostalo još 2,4 kliometra puta pored Priboja da se uradi i dodao da bi bilo čudo kada bi se Priboj povezao sa Čajetinom i Zlatiborom. Naglasio je da mora nešto da se uradi i za Prijepolje, jer Priboj i banja imaju Despića.

- Strašno se nerviram, Priboj ima Despića, a za Prijepolje moramo da uradimo više - rekao je predsednik koji je sa sagovornicima razgovarao i o dolasku gasovoda u taj kraj.

Vučić je istakao da im je problem stvaranje više sadržaja u Prijepolju, jer ljudi tu prave pauzu, pa im treba omogućiti da imaju nešto da posete, negde da odsednu.

Memić: Priboj postaje važan turistički deo Srbije

Ministar turizma i omladine Husein Memić izjavio je da Priboj postaje turistički veoma bitan deo Srbije, čemu će svakako doprineti i spa centar koji se danas otvara.

- Ovo ulaganje je dobar primer koji pokazuje da u Srbiji vredi ulagati u manja mesta, posebno kada je u pitanju turizam i proširenje turističkih kapaciteta. Priboj, gde ranije moglo bi se reći nije bilo uslova za normalan život, sada izgleda mnogo drugačije, a tome doprinose i investicije poput ove zbog koje smo se danas okupili u Priboju - rekao je Memić.

Dodao je da niko nije mogao da zamisli da će ovako nešto u Priboju biti otvoreno i da je država za proširivanje kapaciteta oko prvog hotela dala 20 miliona dinara te da će nastaviti da ulaže u razvoj turizma u ovom kraju.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović izjavio je da današnja poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića mnogo znači za Priboj posebno, zbog mesta gde se nalazi i problema sa kojima se suočava.

- Predsednik je lično učestvovao u rešavanju mnogih problema od FAP-a pa do investicija u slobodnu zonu, a otvaranje ovog spa centra je lep povod. Radovi u infrastrukturi koji se izvode ovih dana u Priboju vredni su više od pet miliona evra, a finansira ih država - rekao je on.

Dodao je da se u narednom periodu očekuje još dosta dobrih projekata i da opština ima spremnu projektno-tehničku dokumentaciju za to, te da postoje naznake da će država pomoći da se oni realizuju.

Poseta radionici Maridruma

Vučić je posle sastanaka sa bošnjačkom zajednicom posetio radionicu za pletenje "Maridruna". Ovu kompaniju vodi Marijana Andrić, koja je poreklom iz Pančeva. Sa sedam godina seli se u Grčku u kojoj je odrasla, a potom i osnovala svoju porodicu.

Po povratku u Srbiju, Marijana se susreće sa dugom tradicijom pletenja na ovim prostorima, a upoznavši pletilje, njihov talenat, ljubav i predanost ka svakoj brižno ispletenoj niti, odlučuje ne samo da pokuša da sačuva dragocenost ovog ručnog rada, već i da ga oživi i osavremeni.

- Angažovali smo 50-ak žena da šiju, heklaju, štrikaju, a imamo dosta zainteresovanih žena da dođu ovde da rade - kaže ona.

Pletilje koje su u ovoj Radionici su iz mnogih mesta ovog kraja i pletu predivne džempere koji su na ceni.

Predsednik Vučić rekao je da je već dobio porudžvine od ministarki kada su čule da će da obiđe i njenu kompaniju, a poželeo je da odabere i jedan komad pletiva za svoju ćerku.

Vučić je obećao da će država da uradi sve što može da pomogne ovim ženama i zahvalio se Marijani što se vratila u Srbiju iz Grčke. 

(Telegraf Biznis)

Video: Bivši direktor Pošte Slovenije za Telegraf: "Reorganizacija je nužnost i za nju treba hrabrost"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mixail

    31. jul 2023 | 09:01

    SPA centar?????Da se čovek prekrsti i levom i desnom.....FAP gde je ????????????????

  • Pionir

    31. jul 2023 | 09:54

    Obnovite vi fabriku kamiona FAP Priboj koji su ludo poslovali u Yugi. Super kamioni bili, zasto unistavate domacu industriu a kupujete skuplju stranu.

  • mario

    31. jul 2023 | 09:27

    ajde i vi vise.covjek radi..jel srbija u krizi nije..covjek stvarno radi i gradi i vrijedan je.to je vidljivo!a sta onaj tadic..samo silne filozofije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>