• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na obući mora da stoji jedna od ove četiri oznake: Znate li šta nam one govore?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Piktogrami se stavljaju na najmanje jedan komad obuće u svakom paru - štampanjem, utiskivanjem, stavljanjem nalepnice ili pričvršćivanjem etikete

  • 0
Cipele, stopala Foto: Pixabay

Kako bi kupci što tačnije bili informisani o kvalitetu obuće koju kupuju, na svakom paru moraju da se nalaze informacije propisane Pravilnikom o označavanju obuće.

Na obući mora da bude označen sastav svakog materijala od kojeg su izrađeni glavni delovi obuće, a on se označava posebnim piktogramom ili navođenjem tekstualne informacije koja ima isto značenje.

Sastav materijala od kojeg su izrađeni glavni delovi obuće označava se tako što se piktogram ili tekstualna informacija stavlja na obuću i to onda kada najmanje 80 odsto površine gornjeg dela ili lica obuće čini jedan materijal, kada najmanje 80 odsto postave i uložne tabanice čini jedan materijal i kada najmanje 80 odsto zapremine đona čini jedan materijal.

Ako nijedan od materijala od kojih je izrađena obuća ne čini najmanje 80 odsto površine ili zapremine nekog od glavnih delova obuće, stavljaju se piktogrami ili tekstualne informacije za dva materijala sa najvećim procentualnim učešćem u tom delu obuće.

- Piktogrami ili tekstualne informacije stavljaju se na najmanje jedan komad obuće u svakom paru - štampanjem, utiskivanjem, stavljanjem nalepnice ili pričvršćivanjem etikete. Tekstualna informacija se sačinjava na srpskom jeziku za obuću domaće proizvodnje, a za obuću iz uvoza na jednom od službenih jezika zemalja članica Evropske unije - stoji u Pravilniku.

Pictogram shoes Foto: Shutterstock

Piktogram i tekstualna informacija su vidljivi, čitljivi, sigurno pričvršćeni i lako dostupni i imaju odgovarajuće dimenzije kako bi podaci na njima bili uočljivi i razumljivi. Piktogram i tekstualna informacija ne smeju dovoditi u zabludu potrošača.

Tako se koji liči na komad slagalice označava da je proizvod napravljen od kože. Kada taj isti znak u svom središtu ima romb, u pitanju je proizvod koji sadrži kožu i prirodne materijale. Znakom koji podseća na mrežicu označava se obuća napravljena pretežno od tekstila, a rombom su označeni drugi materijali poput PCV, gume i slično.

(Telegraf Biznis)

Video: Zoran je poslednji obućar u Bogatiću: Za mlade je ovo prljav posao, a pare su male

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>