• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene u Hrvatskoj nezaustavljaivo rastu: Gora je samo jedna evropska država

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najblaži rast cena beležila je u julu Belgija za 1,6 odsto, a slede Španija i Grčka sa 2,1, odnosno 3,4 odsto

  • 1
Potrošačka korpa Foto: Shutterstock

Inflacija u evrozoni blago je oslabila u julu, sklizuvši na 5,3 odsto, a Hrvatska je uz Slovačku zabeležila najsnažniji rast cena, znatno iznad proseka, pokazale su danas prve procene Eurostata.

U julu je godišnja stopa inflacije u evrozoni, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP) iznosila 5,3 odsto, izračunali su statističari, dok je u junu bila 5,5 posto.

Na mesečnom nivou cene su u julu pale za 0,1 posto, nakon 0,3 posto rasta u junu. Cene energije bile su u julu niže za 6,1 posto nego u istom prošlogodišnjem mesecu, nakon 5,6 odsto pada u junu.

Sveža hrana poskupela je na godišnjem nivou za 9,2 posto, neznatno snažnije nego u junu. Blago je ubrzao i rast cena usluga, na 5,6 posto, s junskih 5,4 posto. Kada se isključe cene hrane i energije, inflacija u eurozoni iznosila je u julu 6,6 posto i bila je niža za 0,2 postotna boda nego u junu.

Slovačka je i u julu beležila najsnažniji rast potrošačkih cena na godišnjem nivou, za 10,2 odsto. A sledi Hrvatska sa julskom stopom inflacije merenom HICP-om od 8,1 posto. U junu je iznosila 8,3 posto. Indeks potrošačkih cena Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuje da su cene u julu porasle za 7,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec.

Baltičke zemlje mesecima su beležile najviše stope inflacije, ali rast cena u međuvremenu je usporio i u julu najsnažniji je bio u Litvaniji koja se sa 7,1 posto svrstala uz bok Austriji. U Latviji cene su porasle za 6,5 odsto, a u Estoniji za 6,3 odsto, kao i u Nemačkoj. Najblaži rast cena beležila je u julu Belgija za 1,6 posto, a slede Španija i Grčka sa 2,1, odnosno 3,4 posto, prenela je Hina.

(Telegraf Biznis)

Video: Mesec, nebo, zvezdice i luksuzni ugođaj, a od cene će vam se zavrteti u glavi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PrAvEdNiK.no1

    31. jul 2023 | 21:56

    Zato su u Mađarskoj stabilno visoke cijene, bez promjena. Nekad išli u Mađarsku u šoping, a sad Mađari dolaze u Hr u šoping i po gorivo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>