• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Katar ervejz prijavio nezapamćeni profit: "Toliki skok dugujemo Svetskom prvenstvu u fudbalu"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Katar ervejz je izvestio o profitu od 1,2 milijarde dolara za prošlu fiskalnu godinu

  • 0
Fudbal SAD tim reprezentacija Svetsko prvenstvo Katar aerodrom Foto: Profimedia/AFP/KARIM JAAFAR

Međunarodne avio-kompanije su ove godine prijavile značajan profit, podstaknut velikom potražnjom za putovanjima u slobodno vreme – ali i događajima, kao što je Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. u Kataru.

To prvenstvo je avio-prevozniku Katar ervejz (Qatar Airways) donelo ogroman boljitak u pogledu finansija.

U četvrtak je International Airlines Group, koja uključuje još i Aer Lingus i Britiš ervejz (British Airways), objavila rekordnu dobit od oko 1,4 milijarde dolara za prvu polovinu godine.

Izvršni direktor IAG-a, Luis Galego, rekao je u saopštenju da Grupa namerava da se vrati na kapacitete pre pandemije do kraja godine. "Potražnja kupaca je i dalje jaka širom Grupe, posebno za putovanja u slobodno vreme, sa oko 80% prihoda od putnika za treći kvartal, koji su već rezervisali svoja putovanja".

Dodaje i da su avio-kompanije iz Grupe napravile planove za podršku avio-operacijama tokom užurbanog letnjeg perioda.

U međuvremenu, AirFrance-KLM Group prijavila je prihod veći od 8 milijardi dolara za drugi kvartal, što je skoro milijardu dolara više u odnosu na prošlu godinu „uprkos inflatornom pritisku“.

Katar ervejz je izvestio o profitu od 1,2 milijarde dolara za prošlu fiskalnu godinu, pripisujući svoj snažan učinak Svetskom prvenstvu u fudbalu, održanom u decembru. Uoči ovog takmičenja, pitanja koja su se takođe vrtela bila su da li mala država sa samo tri miliona stanovnika ima infrastrukturu za SP.

Ali, nakon što je dobio svoju ponudu, Katar je uložio oko 220 milijardi dolara u razvoj novih tranzitnih sistema i stambenih objekata, kako bi se prilagodio međunarodnoj publici, piše CNN.

Taj poduhvat je bio uspešan, sa prodajom karata koja je za prvi krug turnira premašila 3 miliona, prema podacima FIFA-e. U svom izveštaju, Katar ervejz navodi da je tokom Svetskog prvenstva 2022. obavio oko 140.000 letova, kako bi doveo više od 1,4 miliona ljudi u Katar.

Svetsko prvenstvo SP u Kataru Hrvatska - Maroko fudbalska reprezentacija Hrvatske medalja Foto: Tanjug/AP

- Profitabilnost je vođena 100% povećanjem prihoda od putnika u prošloj godini - rekao je izvršni direktor Grupe Akbar Al Baker u saopštenju.

- Zadržali smo svoju poziciju kao "avio-kompanija po izboru" miliona putnika širom sveta, a naš tim je prevezao 31,7 miliona putnika, što je povećanje od 71 odsto u odnosu na prošlu godinu - naveo je dalje.

Ali, neki lideri turističke industrije kažu da ovaj zapanjujući rast možda neće potrajati. Ranije ove nedelje, Rajaner, najveća evropska avio-kompanija po broju putnika, upozorio je da bi strmoglava inflacija i rastuće kamatne stope mogle da ugroze avio-saobraćaj ove jeseni i zime.

Iako je Rajaner prijavio profit od 735 miliona dolara za drugi kvartal, izvršni direktor Majkl O'Liri rekao je u video snimku objavljenom na veb stranici kompanije da je kompanija „zabrinuta zbog uticaja ovih makroekonomskih trendova“. Kaže da će irski prevoznik možda morati da smanji cene karata, kako bi ispunio svoje ambiciozne ciljeve rasta broja putnika.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>