• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Korona iznedrila još jedan trend: Aero-kampovanje sve popularnije među turistima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ajdaho se ispostavio kao posebno interesantna destinacija za ovu vrstu avanture

  • 0
airplane, camping Foto: Avpics / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako je pandemija išta dobro iznedrila, to je i ova, takoreći nova oblast turizma: aero/avio kampovanje.

U ranim danima pandemije, jedna Amerikanka je sama letela preko SAD, do mesta do kojih inače nije bilo moguće stići autom. To su ona mesta koja vam omogućavaju da duboko udahnete i uživate u osećaju da ste "zaista daleko".

Ipak, ispostavilo se da postoji čitava zajednica pilota koji sleću na "ruralne piste", i to samo u svrhu kampovanja.

Avio-kampovanje uglavnom podrazumeva sletanje na "nezgodne" piste i postavljanje šatora ispod krila letelice. Ali, o tome koliko je ova oblast uznapredovala, govori i podatak da neke regije imaju pažljivo održavane piste, čak i restorane i šatore u stilu glampinga.

Ovim putem najčešće krenu oni turisti koji su željni "lutanja", promene, izazova, uživanja u prirodi - spremni da napuste zonu komfora ili ustaljene oblike odmora (hotel, apartman).

Ali, postoji i jedna caka. Nekomercijalni piloti ne mogu da uzimaju novac od putnika, tako da je jedini način da avio-kampuju - da imaju dozvolu.

Ovog juna, piše Blumberg, uz pomoć Fondacije za rekreacionu avijaciju (RAF), neprofitne organizacije koja održava male američke piste, i nakon što su jake kiše otkazale mnoge pokušaje pilota iz Los Anđelesa da stignu do Doline smrti u Kaliforniji, jedan pilot se ustremio na Ajdaho.

Ta američka savezna država ispostavila se kao "pogodna" za avio-kampovanje, a jedino vreme koje se izbegava za ovu vrstu avanture jeste kišovito.

Mnogi piloti, zapravo, sada prvi put isprobavaju aero-kampovanje, konkretno i u Viskonsinu. Za period do kraja jula bilo je predviđeno sletanje više od 10.000 aviona zarad avio-kampovanja, a lani je oko 50 odsto onih koji su leteli - ujedno i kampovalo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>