• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poreska uprava objavila kalendar za avgust: Rok za prve obaveze ističe za 5 dana

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi porez za plaćanje na red stiže već 5. juna, kada se dostavljaju obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa

  • 0
takse, digitron, porez Foto: Unsplash

Poreska uprava objavila je poreski kalendar za avgust, u kome je navela kada obveznici treba da podnesu određene prijave i izmire obaveze po njima.

Prvi porez za plaćanje na red stiže već 7. avgusta, kada se dostavljaju obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u mesecu julu, na Obrascu OZU.

Istog dana rok je za dostavljanje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom na Obrascu IOSI, za jul mesec i uplata sredstava.

Tri dana kasnije, 10. avgusta, podnose se poreske prijave poreza na premije neživotnih osiguranja na Obrascu PP-PPNO i plaćaju se porezi na premije neživotnih osiguranja za mesec jul.

Tog dana se podnose i poreske prijave za porez da dodatu vrednost na Obrascu PPPDV i plaćanje PDV za mesec jul od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV.

Sredinom meseca, 15. avgusta, plaćaju se akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti za mesec jul, plaćaju se akontacije doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za mesec jul, kao i doprinosi za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za mesec jul, ali i za samostalne umetnike za treći kvartal 2023. godine i za poljoprivrednike za treći kvartal 2023. godine.

Istog dana je i rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, na Obrascu PP OD-O i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za mesec jul, kao i za podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost, na Obrascu PPPDV i plaćanje PDV za mesec jul.

Tog dana se podnose i Obrasci PID PDV 1 za jul mesec ako je u julu mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvu, plaćaju akontacije poreza na dobit pravnih lica za mesec jul, plaćaju obračunate akcize za period od 16. do 31. jula.

Tog 15. avgusta rok je i za podnošenje poreske prijave za obračun akcize za mesec jul, na Obrascu PP OA, ali i za podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za mesec jul na Obrascu PP OAEL i plaćanje akcize.

Poslednjeg dana u mesecu, 31. avgusta, plaćaju se doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za jul 2023. godine i obračunate akcize za period od 01. do 15. dana u mesecu.

(Telegraf Biznis)

Video: Bivši direktor Pošte Slovenije za Telegraf: "Reorganizacija je nužnost i za nju treba hrabrost"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>