• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Francuzi svake godine pojedu 4.000 tona žabljih bataka: Vodozemci sve ugroženiji zbog delikatesa

Vreme čitanja: oko 2 min.

U većini mesta dozvoljeno je loviti ih pod strogo određenim uslovima u razdoblju između kraja februara i aprila

  • 3
Žablji bataci Foto: Shutterstock/MARKOFIT PRODUCTION

Kada pomislite na francusku kuhinju, prvo što vam verovatno, uz puževe i guščju paštetu padne na pamet su žablji bataci.

Žablje batake možete naručiti u većini restorana u Francuskoj. Često ih poslužuju pržene, hrskave i začinjene belim lukom. Svake godine Francuzi pojedu oko 4.000 tona ovoga tradicionalnog jela.

Iako francusko ministarstvo poljoprivrede jelo smatra kulinarskom baštinom istočne francuske, većina žabljih bataka dolazi iz inostranstva, piše HRT. 

U Francuskoj su jestive vrste žaba zaštićene već decenijama. I u toj državi, ali i u većem delu Evropske unije postoje strogi propisi o tome koliko ih je dozvoljeno uhvatiti.

U većini mesta dozvoljeno je loviti ih pod strogo određenim uslovima u razdoblju između kraja februara i aprila. To je vreme kada ovi vodozemci stižu u ribnjake radi razmnožavanja.

Da bi zadovoljila potražnju, francuska gastronomska scena svake godine uvozi oko 2.800 tona žabljih bataka iz inostranstva. Jelo je vrlo popularno i u Belgiji.

Gladni evropski žabojedi stvaraju probleme zemljama dobavljačicama, među kojima je i Indonezija, najveći izvoznik žabljih bataka u svetu. Poznavaoci prilika kažu da evropski apetiti za ovom delicijom ne ugrožavaju samo populaciju retkih vrsta žaba, već i ravnotežu ekosistema.

Stručnjak za zaštitu i brigu o vodozemcima i kustos zoološkog muzeja u Bandungu, Ganjar Cahadi kaže kako "vlada minimalno reguliše i nadzire trgovinu žabljim batacima". Slična je situacija u Vijetnamu, drugoj velikoj zemlji izvoznici traženih vodozemaca.

- Ovde se broj žaba generalno znatno smanjio poslednjih decenija - kaže Mai Ngijen iz organizacije za zaštitu životinja Humane Society International.

Prašume u jugoistočnoj Aziji, posebno u Indoneziji, poznate su po velikoj biološkoj raznolikosti. Biolozi i naučnici i dalje otkrivaju nove, dosad neviđene životinjske vrste. Cahadi upozorava da bi rasprostranjen lov na žabe mogao uništiti još neotkrivene vrste pre nego što ih naučnici pronađu.

- Žabe su jednostavno prirodni insekticid. One jedu insekte koji mogu prouzrokovati probleme poljoprivredi, ali i javnom zdravlju. Bez žaba bismo morali koristiti mnogo više hemikalija da bismo kontrolisali te insekte, što bi bilo štetno i za okolinu i za zdravlje ljudi - kaže Cahadi.

(Telegraf Biznis)

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    2. avgust 2023 | 10:32

    Ima ih i na meniju jednog BG restorana

  • Boža zemunac

    2. avgust 2023 | 10:02

    Sami neka oni jedu žablje batake. Meni je dobro i moje PRAGNJE ( prase i jagnje).

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>