• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ko je misteriozni dečak sa jugoslovenske novčanice od 50 dinara i zašto je zabrinut?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je poslednja serija novčanica sa natpisom i grbom SFR Jugoslavije

  • 1
Jugoslavija 50 dinara 1990. novčanica pare Foto: Narodna banka Jugoslavije

Nakon monetarne reforme 1990. godine i uvođenja "Markovićevog" dinara, svetlo dana je ugledala i nova novčanica od 50 dinara sa likom dečaka.

Novčanica je prvi put svetlo dana ugledala u julu 1990. godine, a povučena je u julu 1992, godine, što znači da je nastavila da bude u opticaju i u SRJ, nakon raspada SFRJ. Na njoj se nalazi lik malog dečaka, a ona se stilski oslanja na jugoslovenske novčanice novijeg, modernijeg dizajna iz sredine 1980-ih. U numizmatičkoj zajednici već neko vreme kruže priče o tome ko je misteriozni dečak sa ove novčanice, piše portal Numizmatika.net.

Ova novčanica je nastala nakon Markovićevih reformi iz 1990. godine. Smatra se da je poslednja serija novčanica sa natpisom i grbom SFR Jugoslavije. Preovladavajuća boja je ljubičasto siva. Ovaj dizajn je postojao i na dve novčanice iz SR Jugoslavije, nakon čega ovaj dečak više nije viđen u opticaju.

Dečak ima četiri, do pet godina, po proceni numizmatičara. U središtu se nalazi grb države smešten unutar cveta, a iznad grba piše da je novčanicu izdala Narodna banka Jugoslavije na ćirlici, latinivi i na makedonskom jeziku.

Iako se sa sigurnošću ne može reći, smatra se da je ovaj dečak ustvari sin autora novčanice, Dragiše Andrića. Neki, koji su bili upućeni i upoznati sa situacijom, navodno su izjavili da je dečak sa novčanice identičan Andrićevom sinu. Ipak, to ostaje samo u sferi nagađanja.

Pojedini smatraju da je dečak zabrinut zbog tadašnje ekonomske i političke situacije u SFR Jugoslaviji. S obzirom na to da je kriza razarala državu, dečak je te, 1990. godine, izražavao svoju zabrinutost. Tu postoji i jedan paradoks. Na zadnjem delu novčanice su prikazane rascvetale ruže što je simbol prosperiteta. Poznat je narodni izraz, kada nekome dobro ide, narod kaže "cvetaju mu ruže". Rascvetale ruže i zabrinuto lice ne idu baš jedno s drugim, smatraju numizmatičari.

(Telegraf Biznis)

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Karikaturista

    3. avgust 2023 | 14:01

    Meni on ne izgleda zabrinuto uopste, vise kao radoznao zagledan….

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>