• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Drugi put u istoriji ovako loša vest za Ameriku: Dolar bi mogao da bude žrtva

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedna od tri najuticajnije agencije, snizila je kreditini rejting SAD, a to će uticati na berze i dolar

  • 5
fitch ratings Novac pare dolari USA SAD Amerika  Fič, agencija za kreditni rejting Foto: Shutterstock

Agencija Fič Rejtings, jedna od tri najuticajnije agencije za evaluaciju kreditnog rejtinga, snizila je kreditini rejting Sjedinjenih Američkih Država, navodeći kao razlog rastući dug na saveznom, državnom i lokalnom nivou i "kontinuirano pogoršanje kriterijuma upravljanja" u poslednje dve decenije.

Rejting SAD je u utorak smanjen sa najvišeg nivoa sa oznakom AAA za jedan stepen, na nivo AA+, ali i nova, nepovoljnija evaluacije kreditnog rejtinga još je u okvirima investicionog ranga, prenosi AP.

Odluka odražava trend sve veće političke polarizacije i političkih razmimoilaženja oko potrošnje i poreza u Vašingtonu, što bi sve zajedno na kraju moglo da košta američke poreske obveznike, a niži kreditni rejting bi u budućnosti mogao da poveća troškove zaduživanja za američku vladu, navodi AP.

Zvaničnici Bajdenove administracije oštro su kritikovali procenu agencije Fič, a ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je evaluacija "proizvoljna i zasnovana na zastarelim podacima".

Zbog ove vesti, vrednosti glavnih američkih berzanskih indeksa pre današnjeg otvaranja berzi u SAD su različite - Dow Jones je skočio na 35.630,68, dok je S&P 500 pao na 4.576,73, kao i Nasdaq - na 14.283,91.

Jelen je istakla da se američka ekonomija brzo oporavila od recesije koju je donela pandemija korona virusa, kao i da je ekonomija rasla stopom od solidnih 2,4 odsto godišnje u tromesečju april-jun.

Agencija Fič je obavestila zvaničnike Bajdenove administracije da je pobuna na Kapitolu 6. januara 2021. godine bila značajan faktor u procesu evaluacije i donošenja odluke da smanji rejting, jer je ukazivala na nestabilnu vladu, izjavila je uza AP osoba upoznata sa razgovorima vođenim između zvaničnika američke administracije i agencije Fič.

To je tek drugi put u istoriji SAD da je kreditni rejting smanjen, jer je 2011. godine, druga ugledna i uticajna agencija za evaluaciju kreditnog rejtinga Standard i Purs, oduzela Sjedinjenim Državama najvišu ocenu AAA nakon duže borbe oko limita zaduživanja američke vlade.

Tada je vladina kancelarija za računovodstvo procenila u svom izveštaju iz 2012. godine da je budžetski deficit tokom 2011. godine povećao, između ostalog i troškove zaduživanja za 1,3 milijarde dolara samo u toj godini.

Pojedini analitičari već vide da bi dolar zbog ovog mogao da izgubi status rezervne valute.

Najagresivnija kampanja Fed-a od osamdesetih godina

Američki centralni bankari, manje od nedelju dana nakon što su po 11. put podigli refernetnu kamantu stopu od marta prošle godine, izrazili su nadu da mogu da pobede inflaciju bez narušavanja tržišta rada, iako su dodali da dobri rezultati zahtevaju zadržavanje kamatnih stopa neko vreme.

Podsetimo, Centralna banka SAD povećala je prošle nedelje referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena. To je dovelo referentnu stopu Fed-a na raspon od 5,25% do 5,50%, sa skoro nule 16 meseci ranije.

U junu, kreatori politike Fed-a signalizirali su da očekuju da će morati da povećaju kamatne stope još više, na preko 5,5 odsto pre kraja godine.

Predsednik Banke federalnih rezervi Čikaga Ostan Golsbi rekao je juče za Rojters da će njegova odluka na sledećem Fed sastanaku u septembru biti doneta u odnosu na dešavanje sa cenama.

FED američka centralna banka Foto: Shutterstock

- Pokušavamo da upravljamo prelaznom tačkom, a to je uvek teško kada pokušavate da pogodite pravi tajming - rekao je on.

Inflacija prema preferiranoj meri Fed-a, indeksu izdataka za ličnu potrošnju, više se nego prepolovila sa vrhunca prošlog leta na 3% u poslednjem mesecu, označavajući "obećavajući" napredak ka Fed-ovom cilju od 2% izveštava Rojters.

Kako inflacija pada sve više, Golsbi dodaje da nezaposlenost, koja je sada na 3.6 odsto, možda će se završiti na ne više od 4 odsto.

On naglašava da je Fed trenutno na "zlatnom putu" dezinflacije bez recesije.

- Za sada je sve dobro, tesna je linija za hodanje - dodao je.

Fed-ova kampanja za povećanje kamatnih stopa bila je najagresivnija od 1980-ih i izazvala je neka previranja u bankarskom sektoru, berzi i globalnoj ekonomiji – međutim, stope od 5,50% su i dalje manje od polovine njihovog vrhunca iz 1980-ih navodi Investopedia.

Sledeći sastanak biće održan 19. i 20. septembra.

(Telegraf Biznis)

Video: Ličnosti sveta: Džozef Bajden

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    2. avgust 2023 | 10:45

    Samo polako, docete i vi Amerikanci na red kad tad. Vidi Bog sve a vi koliko zla sejete po celom svetu i pljackate narod cete kad tad platiti sa debelom kamatom.

  • Nikolas

    2. avgust 2023 | 11:23

    DOLAR PROPADA ALI SE TOME NETREBA RADOVATI JER I OSTATAK SVETA PROPADA PA JE SVE VISE BEDE I BEZKUCNIKA!!!

  • Gradjanin

    2. avgust 2023 | 15:18

    Zelim da im se i njima desi samo ono sto su radili drugima i kako su to radili. Njihov narod ne oseca patnje drugih naroda i drzava kako se njihovi kapitalisticki lesinari ostrvljuju na neku naciju i kako njihova ratna masina rusi i razara a narocito ubija nevine radi profita. Niti osexaju ali zato bolje zive zbog toga. E neka i oni malo osete kako to izgleda pa da onda svet sedne da se presabere i porazgovara malo ravnopravnije

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>