Vreme čitanja: oko 3 min.
Kolektivni godišnji odmor - da ili ne? Isplati li se zatvaranje radnje zbog letovanja?
Vreme čitanja: oko 3 min.
Ako su u nekom trenutku troškovi grejanja ili hlađenja toliki da pojedu svu zaradu, ok je otići na kolektivni odmor, smatraju pojedini preduzetnici
Da li kao vlasnik preduzetničke radnje organizovati kolektivni godišnji odmor, ili ne, pitanje je koje je uzburkalo preduzetnike, ali i njihove korisnike.
Rasprava se povela na Fejsbuk grupi Ja, Preduzetnik, a sve je počelo od jednog pitanja.
- Svaka čast ovim preduzetnicima što imaju preduzetničku radnju, firmu, palačinkarnicu, piceriju, neku pekaru i naprave kolektivni godišnji odmor od 15 dana pa čak i mesec dana. Iskreno, ja sam u poslu već 6 godina i nikada nisam imao kolektivni godišnji odmor - rekao je član ove grupe.
On je naglasio da je vlasnik jednog restorana brze hrane.
- Pravim odlične dnevne pazare, sada u sezoni odmora možda 15-20 odsto manje, ja radim i imam 3, 4 radnika. Uspem da organizujem posao da rade radnici bez mene, odem na more, zimovanje, neki evropski grad. Radim možda 15 dana mesečno, imam i mnogo slobodnog vremena, ali da zatvorim lokal iskreno ne bih mogao, imam dnevno preko 60-70 poziva u proseku. Ne bih se bojao uopšte da se ljudi neće vratiti jer znam koliko posla imam i da se ljudi vraćaju, ali imam neki osećaj da to ne bi trebalo raditi. Kako ostali gledaju na to - pitao je on, kasnije objasnio da i njegovi radnici imaju odmore kao i on.
Komentari su bili različiti.
- Jedini razlog zašto da odete na kolektivni odmor bi bio toliki pad pazara u nekom periodu da to ugrožava poslovanje. Onda je OK otići na kolektivni odmor. Ili ako su u nekom trenutku troškovi grejanja ili hlađenja toliki da pojedu svu zaradu - objasnio je svoj stab jedan od članova grupe.
Drugi su mu preporučili da, ako ga brinu pozivi, može da obavesti svoje kupce putem govornog aparata do kog datuma je na odmoru.
- Meni je bolji i kolektivni odmor, nego kad se radi sa manjkom radne snage - rekao je jedan član.
A drugi se nadovezao.
- Zavisi šta hoćeš od posla. Ja sam slično razmišljao, ali sada kada rezimiram sve, pogrešio sam što nisam pravio kolektivne odmore. Ovako se svi umore i premore i presedne svakom taj odmor od 15 dana. Jer kad si ti na odmoru radnici se preforsiraju, kada oni odu, ti onda "pogineš" radeći - kaže on.
Ima stavova da na kolektivni odmor idu samo oni koji nemaju posla.
- Ko bi normalan zatvorio radnju na pazare preko 30-40.000 dnevno. Naravno, organizuješ tako da imaš jednog šefa među radnicima, on sredi papire i pazare i to je to. Samo nemoj da odeš mesec dana na more, a radnicima da duguješ plate, to nije OK - kaže.
Jedan član grupe objasnio je da njegov najomiljeniji restoran ima dva puta godišnje čak kolektivni odmor.
- Moja sreća je najveća kad se vrate sa godišnjeg. Nikada apsolutno, već 15 i više godina, njima posao, rejting, kvalitet nije opao. Rade punom parom, ali i odmaraju punom parom i to je odlično. Tvoji radnici su tvoj najjači brend, oni ti ga najviše grade ili ruše. Ne tvoja firma, ni ti, ni tvoja hrana. Sve to utiče naravno, ali nikad neće to imati jači uticaj od tvojih radnika. To je jako bitno da se shvati. Tako da, mogu da odu na odmor zato što im se može. Pripremili su svu podlogu za tako nešto - objasnio je on.
Šta vi mislite o tome da firka u kojoj radite uzme kolektivni godišnji odmor, ili da vaša omiljena radnja ne radi neko vreme zbog kolektivnog godišnjeg odmora?
Pišite nam u komentarima.
(G.M.)
Video: Britanka slučajno iznajmila ceo najluksuzniji hotel na Baliju umesto par soba: Dobila raj od odmora
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Toma
Da.
Podelite komentar
DLZ
Radnici se vrati spremni za sezonu,nema otkaza zbog toga ko ce kad na god.odmor.Ako si privatnik kako kazes dobar imas pazare ,onda je za tebe tih 15 dana nista,ili si buranija koja jedva sastavlja kraj sa mesecom.na pazare od 30 do 40h sa cetri radnika plus ako imas zakup ,radis 15 dana jer pokrivas slobodne dane ,onda radis za malo bolji platu..4 radnika u fast fudu te kostaju minim.plus dopeinosi oko 65h plus sto na ruke moras dati jos 40h po radniku,naravno da moras da radis svaki dan. Jer koji god imas proizvod na taj pazar mozes maxim 100 obroka da imas a prosek nekog rostilja jedan je oko 400din,parce pice oko 200 do 250...svaki pocetak je tezak,nadam se da ces postati veliki gazda i poceti da dajes kolektivni god.odmor jer to je trend zbog manjka radne snage .
Podelite komentar