• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiji živi 5.000 Kineza, a Evroazija centar simbol prijateljstva dve zemlje: Užurbani radovi na tržnici

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar je podsetio da je glavni izvođač radova, odnosno investitor u izgradnji ovog tržnog, centra kineska kompanija Panda

  • 5
Kineski trzni centar Foto: MGSI

Najveći kineski tržni centar u ovom delu Evrope, Evroazija trejding centar, biće otvoren u maju naredne godine u Beogradu i predstavljaće simbol prijateljstva i saradnje Kine i Srbije, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić na današnjoj ceremoniji povodom završetka prve faze izgradnje centra.

“Evroazija kineski centar je pri kraju, završena je glavna konstrukcija i sam centar će biti pušten u rad u maju naredne godine. Reč je o 34.715 kvadrata. Predstavljaće najveći kineski centar u ovom delu Evrope, a osim toga govori koliko napreduju odnosi Srbije i Kine, kao i da se oni ne odnose samo na izgradnju brzih puteva i saobraćajnica", rekao je Vesić.

Ministar je podsetio da je glavni izvođač radova, odnosno investitor u izgradnji ovog tržnog, centra kineska kompanija Panda čiji je direktor pomogao Srbiji u trenutku izbijanja pandemije Kovid, što je pokazatelj jedinstva dva naroda.

kineski trzni centar Foto: MGSI

“Jedan od glavnih investitora ovog TC je kineska kompanija Panda, odnosno gospodin Zou koji je vodi, i kada se desila korona, prvih 50.000 maski koje je Beograd dobio na poklon bili su od kineskih privrednika. Kinezi su postali deo našeg društva, žive ovde, njihova deca idu u naše škole, oni su naši državljani, obogatili su naše društvo, koje jeste nastalo kao miks različitih kultura i uticaja. Dolaskom Kineza postali smo bogatiji za nova iskustva i novu kulturu", rekao je ministar.

On je zaključio da će ovaj tržni centar kao i sve što se bude zajednički gradilo u Srbiji predstavljati to veliko prijateljstvo dva naroda.

Direktor Evroazija trejding centra Zou Đunvei rekao je da u Srbiji živi 5.000 Kineza i zahvalio Vladi Srbije i ambasadi Kine u Beogradu što su uvek uz njih u teškim trenucima.

“U Srbiji ima 5.000 Kineza i pre dve godine izgoreo je naš najveći centar, hvala ambasadi i Vladi Srbije što su uvek tu uz nas da rešimo probleme. Ovo je naš novi kineski tržni centar, koji će biti najnoviji, najmoderniji kineski TC na celom Balkanu. Vidimo se u maju sledeće godine na otvaranju", rekao je Đunvei.

Mi smo obišli radove na objektu kada su tek bili u začetku:

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    2. avgust 2023 | 16:05

    Cekajte samo da stignu rate za silne kredite od Kineza...

  • DRagutin

    2. avgust 2023 | 23:14

    Neko ovde se zakopcava na ledja... Pa samo u Zrenjaninu živi 5000 kineza o čemu se ovde priča!? Mislim da je neko debelo promašio cifru...

  • PECA

    2. avgust 2023 | 18:03

    Država Srbija im je omogućila da rade na crno bez fiskalnih kasa i izdavanja računa, dok naše lokale inspekcija zatvara i zbog minimalnih nepravilnosti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>