• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vlada usvojila Predlog Zakona o upravljanju javnim preduzećima koja su u vlasništvu Republike Srbije

, Telegraf Biznis

Vreme čitanja: oko 3 min.

Razlog zbog kojeg se donosi zakon nije privatizacija postojećih javnih preduzeća, već njihovo osnaženje

 • 2
Sednica Vlade Srbije

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog Zakona o upravljanju javnim preduzećima koja su u vlasništvu Republike Srbije, a kojim se uređuje način sprovođenja politike državnog vlasništva i upravljanje u javnim preduzećima koja su u vlasništvu Srbije.

Reč je o novom Predlogu zakona, s obzirom na to da je prethodni koji je bio u skupštinskoj proceduri povučen nakon inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Organizovane su javne konsultacije o nacrtu zakona u tri runde pregovora sa predstavnicima javnih preduzeća, nevladinih organizacija, civilnog društva i sa ekonomskim i privrednim novinarima.

Iz Vlade su saopštili da je ovo urađeno kako bi se odbacile sumnje u vezi sa neistinitim navodima u javnosti, da se tim zakonom prodaju nacionalni parkovi, vodoizvorišta, kao i da njime Vlada Srbije želi da privatizuje javna preduzeća.

Dodali su da razlog zbog kojeg se donosi zakon nije privatizacija postojećih javnih preduzeća, već je cilj njihovo osnaženje, korporatizacija i bolje upravljanje sa namerom ostvarivanja boljih poslovnih rezultata.

Takođe, Zakonom o privatizaciji propisano je da predmet privatizacije ne mogu biti prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi, kao ni dobra od opšteg interesa.

Predlog zakona se primenjuje na AD ili DOO u kojem Republika Srbija ima svojstvo člana, odnosno akcionara sa više od 50 odsto osnovnog kapitala društva, odnosno ima kontrolno vlasništvo u društvu po drugom osnovu.

Takođe, pojedine odredbe ovog predloga zakona se primenjuju na manjinsko društvo kapitala odnose se na prava i obaveze predstavnika Republike Srbije u skupštini manjinskog društva, uslove koje mora da ispunjava da bi bio imenovan, uslove za razrešenje, obaveza stručnog usavršavanja.

Najznačajnije novine odnose se na centralizovano vlasničko upravljanje, a Ministarstvo privrede će biti organ državne uprave koji obavlja centralizovanu vlasničku funkciju, uz izuzetke u oblasti energetike.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini, sa ciljem jačanja ženskog preduzetništva, povećanja broja privrednih subjekata i daljeg podsticanja zapošljavanja.

Za podsticanje ženskog preduzetništva namenjeno je 600 miliona dinara bespovratnih sredstava, a Program predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava iz budžeta i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Na ovaj način Vlada želi da pruži sistemsku podršku ženskom preduzetništvu, kako bi se dala podrška ženama za nastavak i razvoj njihovih biznisa, a time podstaklo i jačanje preduzetništva, malih i srednjih preduzeća, koja su kičma razvoja privrede.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za finansijsku podršku novoosnovanim i postojećim preduzetnicama, kao i mikro i malim privrednim društvima, koja su registrovana u Agenciji za privredne registre, a čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena.

Sredstva su namenjena, između ostalog, za kupovinu mašina, opreme, alata, nove računarske opreme i softvera, vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda, repromaterijala i sirovina i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i pružanje usluga, novih ili polovnih, ne starijih od pet godina.

Članovi Vlade usvojili su Odluku o proglašenju elementarne nepogode, kojom je vanredna situacija proglašena u 28 jedinica lokalne samouprave. Ova odluka doneta je zbog štete koja je nastala na objektima javne namene u javnoj svojini, porodičnim stambenim objektima u svojini građana i poljoprivrednim usevima, nakon jakog olujnog vetra, obilnih kišnih padavina i grada u julu ove godine.

S obzirom na to da je za sprovođenje ove odluke potrebna pomoć iz državne kase, Ministarstvo privrede će predložiti Vladi donošenje državnih programa obnove kojima će biti precizirana finansijska sredstva potrebna za njihovu realizaciju, a nastojaće se da se u što kraćem roku započnu radovi na saniranju oštećenja na svim objektima, zaključeno je u saopštenju Vlade Srbije.

(Telegraf Biznis)

Video: Brnabić: "Neću predložiti smenu Gašića, može da se ide na izbore"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • G 7

  2. avgust 2023 | 19:39

  Bolje ih sve privatizujte jer mnogo je značajno da je jedan gazda a ne svi političari Srbije,EPS i ostalo vam je u kolapsu.

  8
  0

  Podelite komentar

 • Veteran

  3. avgust 2023 | 07:16

  Eps privatizovati...

  1
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>