• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gde popiti kafu za 1 evro? Jedan od najskupljih gradova na svetu napravio interaktivnu mapu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo 19 kafića južno od reke Sene nudi kafu po toj ceni, dok ih je tri puta više severno od Sene

  • 0

Uprkos tome što je Pariz jedan od najskupljih gradova na svetu, kafa od 1 evra postoji u nekoliko lokalnih kafića. Sa interaktivnom mapom, obnovljenom u maju, pariska gradska skupština daje sve od sebe kako bi osigurala da tako i ostane.

U General Beuretu, neobičnoj taverni s tematikom superheroja u pariskom 15. okrugu postoji stalan protok kupaca svakog jutra. Dok jedni listaju novine, drugi hvataju novosti iz komšiluka. Svi, međutim, naručuju isto - kafu.

General Beuret jedan je od oko 80 kafića u centru Pariza koji još uvek poslužuju espreso po povoljnoj ceni od 1 evra, piše Poslovni dnevnik.

- Mi smo jedan od lokalnih barova u komšiliku, imamo mnogo stalnih posetilaca koji dolaze iz mnogo razloga. Činjenica da je kafa samo 1 evro omogućava nam da naš šank uvek bude pun mušterijama koje dolaze pre posla - kaže Emili Džoli Nikolas, 27-godišnja vlasnica taverne.

Kako bi napravila ovu mapu, gradska skupština Pariza poziva svoje sledbenike na Instagramu, Tiktoku i Fejsbuku da podele taverne, bistroe, kafiće i restorane koji još uvek nude kafu za 1 evro. Popis je proširen, ali nije konačan, a grad je i dalje u potrazi.

- I dalje nam je potrebna vaša pomoć: podelite svoja omiljena mesta - stoji na web stranici Skupštine Pariza.

Mapa Pariz, kafa 1 evro Printskrin: Paris.fr

Kao što se moglo očekivati, jeftine kafe teško je naručiti u područjima koja okružuju Ajfelov toranj, dok na severu i severoistoku grada, područjima koja manje posećuju turisti gde je smeštaj jeftiniji i živi više lokalnog stanovništva, nikad nisu dalje od stanice metroa. Samo 19 kafića južno od reke Sene nudi kafu po toj ceni, dok ih je tri puta više severno od Sene.

Espreso u nekim od pariskih poznatih, turističkih kafića mogu daleko premašiti tu cenu. Espreso u slavnom Kafe de Flore kupce će koštati 4,90 evra, a u La Rotonde 3,50 evra.

Pariz je rangiran kao drugi najskuplji grad na svetu u 2021. godini, odmah iza Tel Aviva u Izraelu. Dok se inflacija kreće blizu 4,5 odsto u Francuskoj, poslednji čuvari kafe od 1 evra mogli bi biti u iskušenju da pokleknu pod pritiskom, što je ishod koji grad pokušava sprečiti.

Ali mnogi kafići nisu se mogli suprotstaviti rastućim cenama, početna mapa pokrenuta pre 10 godina sadržala je gotovo dvostruko više objekata nego danas.

(Telegraf Biznis)

Video: Stranci a domaći u Beogradu: Rekli su da smo ludi, ali mi smo ovde srećni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>