• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

I mi imamo svoju Barbiku: Lutka Lepe Brene preskupa na oglasima, cena niža ako joj fali neki deo

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od promocije lutkice, koja je tada simbolično nazvana "barbika" Lepa Brena, prošle su 32 godine

  • 0
Foto: Muzej Jugoslavije Barbi Lepa Brena

Svetska Barbimanija nije zaobišla ni Srbiju, a mnogi su trenutak odlučili da iskoriste i da se podsete da smo i mi imali svoju Barbi - lutku Lepe Brene koja je pre tridesetak godina bila apsolutni hit. 

Vlasnici ovih primeraka, posebno dobro očuvanih, videli su svoju priliku za zaradu, pa se na internet oglasnicima ovih dana mogu naći ove lutke koje koštaju i do 180 evra. 

Barbi manija u Muzeju Jugoslavije u Beogradu. Ustanova koja je posvećena, pre svega, razumevanju jugoslovenskog nasleđa, među svoje eksponate uvrstila je i lutku estradne zvezde iz osamdesetih godina prošlog veka, finalnog perioda zajedničke države, pred sam tragični raspad.

Od promocije lutkice, koja je tada simbolično nazvana "barbika" Lepa Brena, prošle su 32 godine, jer je ovaj proizvod bio lansiran uz album "Boli me uvo za sve".

Lutka je imala kapicu, kariranu suknju, belu košulju i crvene čizme na dugim nogama i bila je pravi hit u Jugoslaviji. Biznis s proizvodnjom lutaka s pevačicinim likom prestao je kada je na carini navodno zaplenjeno nekoliko šlepera robe zbog problema s dokumentacijom. Lepa Brena je tada ostala bez milion maraka.

Danas na oglasima ove lutke koštaju od 12.000 dinara do 180 evra, a one koje nisu kompletne, već im fali suknja ili kapa, mogu da se nađu i za nekoliko puta manje novca.

Zanimljivo je da je na Barbi maniju odgovorio i Muzej Jugoslavije koji je ovih dana izložio ovu lutku u okviru svoje postavke.

- Dok ceo svet luduje za novim filmom Barbie, izdvajamo iz kolekcije barbiku napravljenu po liku Lepe Brene. Ovaj proizvod sa likom poznate pevačice produciran je uz album "Boli me uvo za sve", koji je ujedno i muzička podloga u filmu "Hajde da se volimo 3 - Udaje se Lepa Brena" iz 1990. godine. Iako je izostavljen iz aktuelnog filmskog spektakla, Muzej je tu da ispravi nepravdu i podseti na ovaj važan jugoslovenski doprinos Barbilendu - naveli su oni na svom instagram profilu.

(Telegraf Biznis)

Video: Gumene dečije igračke pune buđi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>