• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srbija ima oko 22.000 rudara: Danas je njihov dan, a evo zašto su baš oni naši heroji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Godine 1903. u Senjskom rudniku je započeo masovni štrajk rudara

  • 0
rudari Foto: Shutterstock

Kao i svake godine, u Srbiji se 6. avgusta obeležava Dan rudara, čime se, kao vid solidarnosti sa onima koji obavljaju taj težak posao, podseća i na sindikalni uspeh rudara pre 120 godina.

Toga dana, 6. avgusta 1903. u Senjskom rudniku, najstarijem u Srbiji za eksploataciju uglja, započeo je masovni štrajk rudara, zbog otpuštanja grupe radnika i nesreće koja se prethodno dogodila. Nakon devet dana, štrajk je okončan uspešno, povratkom otpuštenih radnika na posao, skraćenjem radnog vremena i, uopšte, poboljšanim uslovima.

Taj datum je, potom, prihvaćen kao - Dan rudara, i on se svake godine u Srbiji posebno obeležava. Ove godine "pada" i 170 godina od početka rada Senjskog rudnika, odnosno proizvodnje uglja u Srbiji.

Senjski rudnik nalazi se dvadesetak kilometara jugoistočno od Despotovca. To je najstariji aktivni rudnik mrkog uglja u Srbiji. Eksploatacija rude započela je 1853, da bi ozbiljnije forme imala od šezdesetih godina 19. veka. Rudnik je prvobitno nazvan Aleksandrovo, po knezu Aleksandru Karađorđeviću.

Kasnije je preimenovan u majdan kod Senja. Tadašnja vlada Srbije pozvala je inženjera Vasilija Božića, rodom iz Srema (tada Austrija) da stručno prouči stanje i osmisli eksploataciju. Glavni korisnik proizvodnje decenijama je bila kragujevačka Topolivnica. Ruda je transportovana volovskim zapregama, da bi se, pošto je sredinom osamdesetih u Srbiji zaživela železnica, pristupilo gradnji uskotračne pruge do rudnika.

Puštena je u rad 1892. godine.

Nevada ruda litijum rudnik kopanje litijuma Foto: Tanjug/AP

Oko rudnika je izraslo naselje koje je od 1869. imalo osnovnu školu. O stepenu esnafskog ili sindikalnog organizovanja svedoči i činjenica su tamošnji rudari 1891. osnovali fond Bratska kasa, za međusobno pomaganje, u koji su izdvajali 1 odsto zarade.

U Senjskom rudniku je od 1903. izlazio lokalni list Rudarski glasnik. Godine 1908, uvedena je električna energija, najpre samo za osvetljenje.

Do protesta rudara, koji su prethodno već bili dobro esnafski, odnosno sindikalno organizovani, došlo je te 1903, pošto je Uprava rudnika odlučila da otpusti trojicu zaposlenih, poznatih radničkih aktivista. Štrajk je potrajao devet dana i posle mučnih pregovora, Uprava je prihvatila da svi budu vraćeni na posao, da radno vreme bude skraćeno, a rudarima je nadalje obezbeđivan i besplatan olaj za osvetljenje.

Pre prihvatanja 6. avgusta kao Dana rudara, nakon Drugog svetskog rata, u Srbiji su rudari kao esnafski praznik obeležavali zaštitnika Svetog Prokopija. I crkva u Senjskom rudniku posvećena je Svetom Prokopiju.

Prema podacima iz 2019, u rudarstvu u Srbiji zaposleno je oko 22.000 lica. Približno 270 preduzeća radi u oblasti eksploatacije mineralnih sirovina, a dvadesetak se bavi geološkim istraživanjima. U Srbiji se rudarske aktivnosti obavljaju na oko 250 eksploatacionih polja, a istraživanja postoje na približno 130 polja.

Rudari u Srbiji imaju beneficirani radni staž, zbog izuzetno teških uslova rada.

Iako je rudarstvo u obnovljenoj Srbiji zaživelo tek polovinom 19. veka, na ovom prostoru, zapravo, postoje veoma ozbiljne tradicije uspešnog rudarstva u srednjem veku. U srednjevekovnoj Srbiji postojali su čuveni rudnici poznati na širem evropskom prostoru kao Novo Brdo, Brskovo, Rudnik i drugi.

Dijamant, kalcit groznica, rudnik, jug Srbije, Foto: RINA

Još prvih decenija 15. veka Srbija je bila među najvećim proizvođačima srebra u Evropi, koje je tada - u odnosu na zlato - imalo znatno višu vrednost nego danas. Štaviše, relativno bogatstvo i privredna snaga tadašnje Srbije poticali su upravo odatle - iz rudnika.

Povodom Dana rudara u Srbiji oglasila se i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, koja je rudarima uputila čestitku, ističući im zahvalnost na marljivom radu i predanosti profesiji bez koje se ne može zamisliti napredak i razvoj društva.

"Svim rudarima, zaposlenima u rudarskoj industriji i njihovim saradnicima upućujem iskrene čestitke povodom obeležavanja Dana rudara. Izražavam duboko poštovanje i zahvalnost što odgovornim radom na jednom od najrizičnijih radnih mesta na svetu svakodnevno doprinosite energetskoj stabilnosti naše zemlje i njenom ubrzanom ekonomskom napretku", navela je Đedović u čestitci.

Kako je istakla, država će raditi još više na poboljšanju uslova rada i bezbednosti "kako bismo nastavili da postižemo dobre rezultate i očuvali struku koja u Srbiji ima vekovnu tradiciju".

"Vaša izdržljivost i napor koji ulažete omogućuju nam da osiguramo resurse koji su ključni za naše društvo i privredni razvoj. Želim vam siguran rad, puno zdravlja i uspeha, uz tradicionalni rudarski pozdrav 'Srećno'!?", navodi se u pismu ministarke.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>