• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Egzodus lidera iz "Nikole": Odlazi još jedan izvršni direktor, posle samo 18 meseci

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lošelerov prethodnik, Mark Rasel, takođe je ostao na poziciji generalnog direktora manje od godinu i po dana

  • 0
nikola Foto: Shutterstock

Predsednik i izvršni direktor "Nikole", proizvođača električnih i vodoničnih kamiona sa sedištem u Arizoni, napušta tu kompaniju, saopšteno je u petak.

Napominje se da Majkl Lošeler, koji je prethodno vodio Opel i vijetnamski Vinfast, odlazi iz "Nikole" kako bi se vratio u Evropu i fokusirao na "urgentne zdravstvene probleme u porodici".

Na mestu izvršnog direktora će ga zameniti Stiven Girski, bivši izvršni direktor Dženeral Motorsa, koji je do sada u "Nikoli" bio predsednik odbora. Girski će, pritom, zadržati mesto u odboru, ali će odustati od uloge predsedavajućeg kada pređe na mesto izvršnog direktora, što stupa na snagu odmah.

Lošelerov prethodnik, Mark Rasel, takođe je ostao na poziciji generalnog direktora manje od 18 meseci, što znači da je Girski četvrti CEO kontroverzne američke kompanije u svega nekoliko godina.

Kompanija je, podsećamo, imala težak početak otkako ju je 2015. godine osnovao njen bivši predsednik Trevor Milton, koji je napustio kompaniju 2021. Nedugo nakon što je napustio firmu pod optužbama za "zavaravanje investitora", Milton je uhapšen i kasnije osuđen za prevaru.

Tužioci su rekli da je Milton obmanuo investitore o tome koliko je kompanija napredovala u razvoju svojih električnih polukamiona na vodonik i baterije. Ipak, Milton i dalje drži oko 8% vlasničkog udela u "Nikoli".

Od tada, kompanija je počela da pravi i isporučuje kamione kupcima, i do sada (2023) je proizvela 96 kamiona i isporučila 76 akumulatorskih električnih vozila. "Nikola" je, međutim, prijavio neto gubitak od 387 miliona dolara u prvoj polovini godine, u odnosu na 326 miliona dolara u prvoj polovini prošle godine.

Ipak, kako piše CNN, gubitak kompanije je, u kontekstu kontinuiranog poslovanja, smanjen u odnosu na prošlu godinu. Novi CEO svakako neće imati laganu početnu poziciju, jer su akcije kompanije, samo zbog nove vesti, pale za čak 26% na zatvaranju tržišta u petak.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>