• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zovu, pišu, dolaze na adresu i prete smanjenjem primanja: I nemački penzioneri na meti prevaranata

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novac se ni pod kojim okolnostima ne sme uplaćivati na račune u zemlji ili u inostranstvu, upozoravaju

  • 0
Nemačka zastava, penzioneri

Foto: Shutterstock

Prerušeni u zaposlene penzionog osiguranja, prevaranti pokušavaju da dođu do ličnih podataka ili čak bankovnih podataka osiguranika, stoji u upozorenju Nemačkog penzionog osiguranja.

Penzioneri su primili neočekivane telefonske pozive, pisma koja su izgledala stvarno ili čak nenajavljene kućne posete, navode nemački mediji.

Zbog toga su trenutno sve češći sumnjivi pozivi u kojima se od kupaca traži da daju svoju mejl adresu. Naknadno će se, prema tvrdnjama prevaranata, "advokatskoj kancelariji prebaciti nekoliko hiljada evra" - upozorava ovaj nemački fond.

Novac pogođenih po pravilu bi trebalo biti prebačen na račun u stranoj banci. Kako bi stvorili pritisak, prevaranti se služe posebnom prevarom, prneosi Fenix.

Postoje pretnje smanjenjem penzija, ili drugim sankcijama ako se transfer ne izvrši. Zato nemačko penziono osiguranje napominje da se ne radi o njihovim pozivima, a pogođeni se upozoravaju da ne udovoljavaju zahtevima prevaranata. Novac se ni pod kojim okolnostima ne sme uplaćivati na račune u zemlji ili u inostranstvu.

- Telefonske ili digitalne ponude za prodaju lekova ili medicinskih pomagala ne dolaze iz Nemačkog osiguranja - stoji u saopštenju.

Nova prevara posebno pogađa starije ljude. Drugim rečima, posebno je pogođen onaj deo stanovništva koji trenutno teško pati zbog povećanja troškova života.

Kako bi se penzioneri zaštitili od prevaranata, Nemačko penziono osiguranje je izdalo brošuru “Čuvajte se trikova”.

U njoj, između ostalog, stoji: "Mi od vas nikada nećemo tražiti uplatu novca putem telefona. To se uvek radi u pisanom obliku."

Generalno, preporučljivo je tražiti lični kontakt s DRV-om o osetljivim pitanjima. Pogođeni se mogu obratiti jednoj od lokalnih policijskih stanica kao glavnoj tački za kontakt, naveli su nemački mediji.

(Telegraf Biznis)

Video: Ambasadorka Konrad: "Nemačka je najveći investitor u Srbiji, a interesovanje ne prestaje da raste"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>