• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo su pravila ponašanja na moru: Onima koji ih prekrše preti kazna i do 1.300 evra

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za osam sati otkrili su 199 prekršaja i napisali kazne ukupne vrednosti 66.000 evra

  • 0
Jahta, brod, okean, more, jedrenje, putovanje Foto: Pixabay

Hrvatskim delom Jadranskog mora ove turističke sezone plovi približno 150.000 plovila, a sve njih pokušava da nadzire 40 brodova iz sastava osam lučkih kapetanija. Prošlog leta zabeleženo je 5.817 pregleda i više od 500 havarija, a dosadašnja statistika prati prošlogodišnje brojke.

Baš kao i prošle godine, i ove godine je policija u drugoj polovini jula sprovodila akciju "Sigurna plovidba" duž ovog dela Jadrana, a u samo osam sati izvršili su 409 pregleda plovila i utvrdili 119 povreda propisa za što su izrečene kazne u ukupnom iznosu od 66.000 evra.

Poseban naglasak nadzornih aktivnosti tokom akcije usmeren je na kontrolu nepropisne brzine plovidbe i glisiranja u nedozvoljenom morskom području, što čini preko 60 odsto ukupnih prekršaja. U nastavku teksta Večernji list podseća na neka od osnovnih pravila ponašanja na moru, kako za one koji upravljaju plovilima, tako i za plivače. Kazne se kreću u rasponu od 66 evra, pa do 1300 evra.

Prvo pravilo, ujedno i najvažnije je da gliseri i vozila na mlazni pogon (skuteri, džet ski...) smeju da glisiraju samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale. U morskom prostoru uz plažu jahte i brodice moraju ploviti na udaljenosti većoj od 50 metara od ograde uređene plaže, odnosno 150 metara od obale prirodne plaže.

Zabranjeno je jedrenje na dasci u području ulaza u luku, u uskim prolazima gde se odvija plovidba, kaoni unutar uređene plaže. Zabranjeno je kupanje i plivanje izvan ograđenog morskog prostora uređene plaže. Zabranjeno je kupanje i plivanje na udaljenosti većoj od 100 metara od obale prirodne plaže.

Zabranjeno je bez odobrenja kapetanije kupanje i plivanje na plovidbenim putovima i u uskim prolazima i kanalima u kojima se obavlja plovidba. Zabranjeno je bez odobrenja kapetanije kupanje, ronjenje, glisiranje, jedrenje na dasci, skijanje i podučavanje skijanja na vodi u lukama.

Ako nije drugačije propisano, u području od 150 metara od obale svi plovni objekti dužni su da plove sa posebnom pažnjom, brzinom ne većom od 5 čvorova, a od 150 metara do 300 metara od obale svi plovni objekti dužni su da plove sa posebnom pažnjom brzinom ne većom od 8 čvorova.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovako izgleda najskuplja jahta na sajmu nautike: Košta skoro pola miliona evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>