• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta mislite o doplati klime na licu mesta? Grci imaju različite cene za svaki deo sezone

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Klima treba da bude neki bonus da bi izabrao taj apartman, a ne luksuz koji treba da se doplati, kao da će lično da dođe da me hladi lepezom", smatraju turisti

  • 3
Klima uređaj, stan, novogradnja, Air-conditioned apartment Foto: Toms Llamas Quintas / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta mislite o doplati klime na licu mesta? Da li više volite da vam je korišćenje klime u ceni ili da imate opciju da doplatite na licu mesta ako želite da je koristite?

Ovo pitanje postavljeno je na Fejsbuk grupi Live from Greece i, kao i uvek kada se ova tema potegne zadobilo je veliku pažnju. Većina se složila da je u 21. veku doplata za klimu ista kao i doplata za vodu ili internet, a došlo se i do zakljkučka da je ova praksa sepcifična za grčke iznajmljivače apartmana, dok u ostatku Evrope i sveta ona skoro da i ne postoji.

Zanimljivo je da doplata za klimu varira od meseca do meseca. Tako je u junu ili besplatna, ili se plaća nešto sitno, a kako se krećemo ka vrhuncu sezone doplata raste na pet, pa i na 9 evra po danu, da bi se krajem sezone, oko septembra ponovo smanjila, a negde čak i nestala.

- Najbolje da bude uključeno u cenu ali i da gazda ili gazdarica ogranice korišćenje, da objasne koliko i kako da koristimo i svako prekoračenje da platimo - naveo je jedan član grupe, ali uz sarkazam.

Drugi smatraju da je ovo čista pljačka da neko uzme 1.000 evra za smeštaj, a onda da juri dodatnih 50 za klimu. 

- Šta je onda sledeće? Doplata za parking? Doplata za stepenište? Doplata za toplu vodu? Doplata za frižider? Doplata za peškire? Doplata za zavese? Doplata za doplatu? - našalio se jedan član.

Jedan vlasnik apartmana objasnio je dilemu iz svog ugla.

- Agencije mahom traže nižu cenu zakupa ako se ne koristi klima, pa gostima agencije naplaćujemo posebno. Našim gostima je klima uračunata u cenu, a u junu i septembru, pošto su noći svežije, pitamo ih da li žele i ako ne žele i umanjimo za 5 evra po danu - kaže vlasnik apartmana u Grčkoj.

Generalno, većina ljudi misli da je normalno da se ima mogućnost korišćenja klime, kao i za sve ostalo tipa šporet, frižider, veš mašina, pa ko želi neka koristi.

- Pa neće im napraviti ne znam koliki račun za 10 dana. Ako već izdaju smeštaj, to bi trebalo da je sasvim normalna stvar i da se podrazumeva. Naravno nikakva doplata za nešto što je normalno - kaže član grupe.

klima uređaj, grejanje hlađenje, Struja štednja struje Foto: Shutterstock

Na ovakav stav se nadovezao još jedan vlasnik apartmana.

- Slažem se, kod nas je korišćenje klime uključeno u cenu, samo i gosti treba da drže zatvorene prozore i vrata kada klima radi, kao što rade i kod kuće - rekao je on.

Mnogi se žale što se klima doplaćuje odmah po dolasku.

- Kad doplatim oni mi naplate za svih deset dana. Šta se dešava kad od tih deset dana tri bude hladno i nemaš potrebe za klimom. Osim u Grčkoj, nigde u Evropi nisam video da neko naplaćuje klimu. Klima treba da bude neki bonus da bi izabrao taj apartman, a ne luksuz koji treba da se doplati, kao da će lično da dođe da me hladi lepezom - zaključuje jedan član.

(Telegraf Biznis)

Video: Britanka slučajno iznajmila ceo najluksuzniji hotel na Baliju umesto par soba: Dobila raj od odmora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • coach

    7. avgust 2023 | 12:21

    Mozda apostoji univerzalni daljinski da se upali klima :) postoji za sve uradjaje pa mozda moze i klimu. Klima je fiksirana u apartmanu a vlasnik uzme samo daljinski pa ti ga ostavi ako platis… Ne znam, ali mozda moze da se neka aplikacija koristi ili univerzalni daljinski uzme

  • @@

    7. avgust 2023 | 13:45

    Ja i kuci držim pomalo odskrinut prozor uz klimu, tako da...

  • Danke malo sutra

    7. avgust 2023 | 14:28

    Sve se plaća,bili na Majorku (all inclusive), hotel sa 3*)klima se nekim čudom ne plaća,ali daljinski za tv 10€ i peglu ako hoćete da iznajmite 25€ od toga je 10% depozit,ako hoćete da operete veš takodje se plaća...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>