• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gubici zbog egzodusa iz Rusije: Evropske kompanije izgubile 100 milijardi evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gledano po zemljama, najviše su izgubile kompanije iz Nemačke, Francuske i Velike Britanije

  • 3
Rusija Evropska unija, zastave Evropske unije i Rusije šahovske figure, ruska i Eu zastava zastave rat u Ukrajini Foto-ilustracija: Shutterstock

Najveće evropske kompanije izgubile su 100 milijardi evra od februara 2022. godine zbog prodaje, zatvaranja ili smanjenja svog biznisa u Rusiji.

Prema listu Fajnenšl tajms (FT), iz godišnjih izveštaja 600 evropskih kompanija i njihovih finansijskih izveštaja za 2023. godinu proizilazi da je 176 firmi zabežilo obezvređenje svoje imovine i dodatne troškove zbog promene poslovanja u Rusiji.

U ovaj proračun nisu uračunati indirektni troškovi kao što su poskupljenje energenata i robe. Najveći gubici su koncentrisani u nekoliko sektora kao što je energetika, auto-industrija i finansijski sektor. Tri kompanije u energentskom sektoru - BP, Šel i Totaleneržis - su saopštile da ih povlačenje iz Rusije košta oko 40,6 milijardi evra, ali FT navodi da su ti gubici nadoknađeni rastom profita zbog rasta cena nafte i gasa.

Gubici evropske auto-industrije iznose 13,6 milijardi evra, dok je finansijski sektor - banke, osiguravajuća društva, investicione kompanije - izgubio 17,5 milijardi evra zbog odlaska iz Rusije.

Gledano po zemljama, najviše su izgubile kompanije iz Nemačke, Francuske i Velike Britanije. Više od 50 odsto od ukupno 1.871 evropske kompanije koje su pre rata poslovale u Rusiji je i dalje aktivno u toj zemlji, navela je Kijevska ekonomska škola. U Rusiji i dalje posluju italijanski Unikredit, austrijski Rajfajzen, švajcarski Nestle i britanski Unilever.

(Telegraf Biznis)

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    9. avgust 2023 | 08:08

    KO SLUSA DEMENTNOG TAJ TAKO PROLAZI!!!

  • KKK

    9. avgust 2023 | 07:44

    Sankcije koje su upravo te zemlje uvele Rusiji su im se " obile o glavu " pa sad kukaju .!!!

  • vk

    9. avgust 2023 | 07:55

    Au zalosno necu moci spavat amerikanci sankcije a ove europjaci se tope ko maslo ,bas mije drago za nemce francuze i engleze neka gube fasisti

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>