• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova pravila u letenju: Balonima ne smeju da upravljaju stariji od 65 godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Član posade dužan je da planira i koristi odmor na takav način da otkloni zamor koji je nastao vršenjem dužnosti

  • 0
Krčedinska ada, let balonom, Beška Foto: Milena Đorđević

Ko će ubuduće proveravati stručnu osposobljenost pilota balona i jedrilica, pod kojim uslovima se izdaje dozvola pilotima balona i na koje vreme, kao i kako se menja, suspenduje ili stavlja van snage, samo je deo novih pravila obuhvaćenih Izmenama i dopunama dva pravilnika - o obavljanju vazdušnog saobraćaja balonima i jedrilicama. 

Piloti koji imaju dozvolu da upravljaju balonima, a koji su navršili 65 godina života, ne smeju više da obavljaju dužnost pilota u javnom avio-prevozu putnika balonom, možda je i najvažnija izmena ovog pravilnika.

Država može da ovlasti pilote učenike koji pohađaju obuku za dozvolu pilota balona ili jedrilice da koriste ograničena prava bez nadzora pre nego što ispune sve zahteve potrebne za izdavanje dozvole, ako su prava ograničena na čitavo državno područje države koja je izdala ovlašćenje i na balone balone koji su registrovani u toj državi.

Operater balona koji namerava da obavlja javni avio-prevoz balonom dužan je da Direktoratu civilnog vazduhoplovstva podnese zahtev za izdavanje sertifikata vazduhoplovnog operatera. Sertifikat se izdaje se na neodređeno vreme i važe sve dok operater balona ispunjava uslove propisane ovim pravilnikom.

U slučaju uzimanja balona u zakup, domaći avio-prevozilac je dužan da prethodno pribavi od Direktorata saglasnost za zaključenje ugovora o zakupu.

Odmor člana posade pre početka letačke dužnosti na matičnom aerodromu traje najmanje onoliko koliko je trajala prethodna letačka dužnost ili 12 sati, zavisno od toga šta je duže.

Član posade ne sme da započne vršenje letačke dužnosti ako je svestan da, usled premora ili nekog drugog razloga, ne može da izvrši letačku dužnost s prihvatljivim nivoom sigurnosti, niti sme da vršenje letačke dužnosti započne suprotno nekoj drugoj odredbi ovog pravilnika.

Član posade dužan je da planira i koristi odmor na takav način da otkloni zamor koji je nastao vršenjem dužnosti.

(Telegraf Biznis)

Video: Jedinstven festival u Srbiji koji je osvojio i srca Evropljana: "Kruševac kroz oblake"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>