• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Inflacija u Nemačkoj tek blago usporila: Najveća evropska ekonomija i dalje kuburi s cenama

Vreme čitanja: oko 1 min.

U julu je zabeležen sporiji međugodišni rast cene robe

  • 0
Muzejsko ostrvo, Nemačka Foto: Pixabay/A_M_D_photos

Prema konačnim rezultatima, godišnja stopa inflacije u Nemačkoj je u julu usporila na 6,2 odsto, sa junskih 6,4 odsto, saopštio je danas nemački Savezni zavod za statistiku - Destatis.

Ovaj rezultat je u skladu sa prethodnim tržišnim prognozama i blizu 14-mesečnog minimuma od 6,1 odsto, koji je zabeležen u maju. Takođe, navedena brojka je u skladu sa prethodnom preliminarnom procenom, koja je objavljena 28. jula.

U julu je zabeležen sporiji međugodišni rast cene robe - za sedam naspram junskih 7,3 odsto, pre svega zbog nešto sporijeg rasta cena hrane - za 11 odsto naspram junskih 13,7 odsto, navodi se na sajtu agencije sa sedištem u Visbadenu.

Nasuprot tome, cene energenata su u julu rasle brže - za 5,7 odsto naspram tri odsto u junu, dok su cene usluga poskupele za 5,2 odsto, praktično isto kao u junu.

Godišnja stopa bazne inflacije u Nemačkoj je takođe pala, na 5,5 odsto sa junskih 5,8 odsto. Na mesečnom nivou, cene su u julu porasle za 0,3 odsto u odnosu na jun - isto kao prethodnog meseca.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>