• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tri goruća problema u auto-industriji Nemačke: Da li je ijedan od njih rešiv u 2023?

Vreme čitanja: oko 1 min.

U julu je 29,5 odsto anketiranih kompanija u Nemačkoj prijavilo nestašicu materijala

  • 0
Auto-industrija se polako oporavlja od krize Foto: Tanjug/AP

Nemačka proizvodnja ima sve manje problema sa nedostatkom materijala, ali i dalje postoje značajne poteškoće u auto-industriji, navodi se u danas objavljenom izveštaju Instituta za ekonomska istraživanja Ifo, iz Minhena.

U julu je 29,5 odsto anketiranih kompanija u Nemačkoj prijavilo nestašicu materijala, što predstavlja pad u odnosu na junskih 31,9 odsto, ali to i dalje ostaje jedan od gorućih problema za nemačku privredu.

- Situacija se postepeno popravlja već više od godinu dana, iako uska grla i dalje postoje za neke elektronske komponente - rekao je šef istraživanja, Klaus Volrabe.

Nemačka auto-industrija i dalje ima najviše problema, sa oko 60 odsto kompanija koje su prijavile uska grla u snabdevanju, a poboljšanje za sada nije na vidiku.

Nešto manje od polovine proizvođača opreme za obradu podataka je imalo probleme sa nabavkom poluproizvoda, i to je ujedno drugi ozbiljniji problem za ovu državu.

Među proizvođačima mašina i opreme u Nemačkoj, udeo kompanija koje su prijavile uskla grla u snabdevanju je prvi put posle dve godine pao ispod granice od 50 odsto. U većini industrija, međutim, udeo kompanija koje prijavljuju probleme sa nabavkom materijala je pao ispod 10 odsto.

U ovu kategoriju spadaju hemijska industrija 7,6 odsto, proizvodnja osnovnih metala 4,5 odsto ili proizvodnja nameštaja 5,6 odsto.

I dolazimo do trećeg problema, a to je manjak kvalifikovane radne snage. Ovo je hronični problem za Nemačku, u svim sektorima, a naročito u pogledu niže kvalifikovane radne snage, koja je i manje plaćena.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>