• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Zombi" kancelarije postaju stanovi za porodice: Novi život za napuštene poslovne prostore

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oko 11 odsto poslovnih zgrada u 105 najnaseljenijih američkih gradova bilo bi pogodno za pretvaranje u stambene kuće

  • 0
Kancelarija Foto: Shutterstock

"Zombi" kancelarije bi mogle da se pretvore u 400.000 novih stanova za porodice. To je skoro duplo više od broja novih američkih stanova koji se pojave na tržištu tokom jedne prosečne godine.

Napuštene poslovne zgrade koje klonu tokom ekspanzije rada na daljinu i hibridnog rada mogle bi da dobiju novi život. Novi radni dokument Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja Arpita Gupte, otkriva da bi više od 2.000 poslovnih zgrada u američkim centrima moglo biti pretvoreno u ekološki prihvatljive stambene zgrade.

Te konverzije bi mogle da dovedu do 400.000 novih stambenih jedinica i, najmanje, preko 170.000 novih jedinic,  što je velika blagodet u gradovima koji su istovremeno u problemu i zbog stambene krize i zbog praznih kancelarijskih zgrada, piše Biznis Insajder.

Autori su otkrili da bi oko 11 odsto poslovnih zgrada u komercijalnim centrima 105 najnaseljenijih američkih gradova bilo pogodno za pretvaranje u stambene kuće. Te "zombi" nekretnine, poslovne zgrade koje se ne mogu iznajmiti i koje stoje prazne, samo akumuliraju troškove, a mogle bi da se pretvore u stambene zgrade od 200 jedinica korišćenjem procesa konverzije za koje bi trebalo manje vremena nego za novu izgradnju.

Ove stambene konverzije, tvrde autori, bi bile odgovor na tri glavna problema sa kojima se danas suočavaju poslovne zgrade: slobodna radna mesta kao rezultat rada na daljinu, više kamatne stope i klimatski propisi. Pandemija je ubrzala porast rada na daljinu i mnoga preduzeća ne obnavljaju zakup kancelarija, ostavljajući komercijalne zgrade sa visokim stopama slobodnih radnih mesta.

Povišene kamatne stope znače da je vlasnicima kancelarijskih nekretnina teže da otplaćuju hipoteke. A novi propisi o zaštiti životne sredine zahtevaju da zgrade ispunjavaju određene standarde energetske efikasnosti koji mogu zahtevati skupo renoviranje.

SAD su usred teške krize za stambenim zgradama. Da bi održala korak sa potražnjom, zemlja treba da izgradi oko 3,8 miliona do 6,5 miliona novih domova.

Studija je otkrila da region Njujorka ima najviše zgrada koje odgovaraju njihovim kriterijumima za stambenu konverziju. San Francisko i Los Anđeles su drugoplasirani. Sva tri gradska područja imaju ogromne troškove stanovanja u zemlji.

Pretvaranje poslovnih zgrada u stanove nije nov koncept, i to je onaj koji je Njujork prihvatio u teoriji. Ali istraživači su se posebno fokusirali na malo korišćene zgrade u centru grada koje su izgrađene pre 1990. godine bez velike kvadrature po spratovima. Starije zgrade obično imaju manje temelje koji omogućavaju više svetla u unutrašnjost bez potrebe za svetlosnim sistemom u centru zgrade.

Naravno, kancelarijske zgrade zahtevaju izvesnu rekonstrukciju da bi se iz velikih radnih mesta pretvorili u stanove pogodne za život. Na primer, Njujork nalaže da spavaće sobe moraju imati prozore. Iako je to verovatno bolja opcija, može se pokazati kao opterećujuće pri konverziji kancelarija; za to bi bio potreban prsten spavaćih soba oko zidova poslovne zgrade, ostavljajući ono za šta istraživači kažu da je "značajan mrtvi prostor u centru".

Ali, kako zaključuju istraživači, "iako izazova ne manjka, potencijal za ponovno zamišljanje urbanih prostora za ekonomski i ekološki održiviju budućnost je ogroman".

(Telegraf Biznis)

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>