• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukus šampanjca bi se uskoro mogao zauvek promeniti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema izveštaju S&P Global Sustainable, izloženost regiona Šampanje suši će se utrostručiti do 2050-ih

  • 0
šampanjac Foto: Pixabay

Šampanjac je vekovima bio obeležje važnih proslava i luksuznog života. Ali visoke temperature u Evropi i sve nestabilnije vreme izazivaju strahove da bi francuski region mogao postati nepodoban za njegovu proizvodnju.

Više od 325 miliona boca šampanjca isporučeno je iz Šampanje 2022. godine, što je prvi put premašilo prodaju od 6 milijardi evra. Najviše se izvozilo u SAD, Britaniju i Japan.

Promena klime, međutim, dovodi u rizik budućnost ovog pića, kompanije koje proizvode šampanjac moraće da se prilagode da bi preživele, a ukus šampanjca bi se mogao promeniti usput.

Prema izveštaju S&P Global Sustainable, izloženost regiona Šampanje suši će se utrostručiti do 2050-ih, što predstavlja ozbiljne probleme za vinogradare.

Izveštaj ocenjuje regione na skali od 1-100, gde ocena od 100 predstavlja maksimalnu izloženost riziku. Rečeno je da će rizik od suše u Šampanji porasti sa sadašnjeg nivoa od 16 na 43 do 2050-ih, a zatim će se udvostručiti na 88 do 2090-ih, ako se ne izvrše promene u aktuelnoj klimatskoj politici.

Suša nije jedini faktor koji može ometati proizvodnju. Vreme je sve nestabilnije, a požari, poplave i mrazevi postaju sve češći poslednjih godina. Čak i ako grožđe i dalje može da raste u promenljivoj klimi, uslovi mogu promeniti razvoj ploda i prouzrokovati štetu.

Ako grožđe bude izloženo suviše ekstremnim UV zracima, onda će dobiti ekvivalent našim opekotinama od sunca i to će u suštini oštetiti ukus. Dodatna toplota takođe može da promeni kiselost grožđa, što šampanjcu daje svežinu. Međunarodni brendovi su svesni ogromnog uticaja klimatskih promena na njihovo poslovanje.

Najpoznatije pravilo šampanjca je da se mora proizvoditi u francuskom regionu Šampanji, ali duga lista pravila o nazivima koja se moraju poštovati uključuje specifične prakse u vinogradarstvu, nabavku grožđa sa određenih lokacija, posebne metode presovanja grožđa i korišćenje samo odabranih sorti grožđa.

Zabranjena je upotreba pesticida i dodatno zakiseljavanje, a sve faze proizvodnje moraju se odvijati u ovoj regiji, sve do etiketiranja boce.

(Telegraf Biznis)

Video: Zavirite u hram vina: Služe vas roboti somelijeri dok vam preporučuju vino po vašem raspoloženju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>