• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Cilj da tokom organizacije Ekspo imamo električna vozila bez vozača: Brnabić o informacionim tehnologijama

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Cilj nam je da do 2027. godine imamo maksimalni nivo pet, gde je potpuno autonomno vozilo

  • 3

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je jedan od motora razvoja Srbije sektor informacionih i komunikacionih tehnologija i da će se tokom priprema za Ekspo 2027. država fokusirati na pet oblasti - autonomne automobile, kampus BIO 4, ulaganje u naučno-tehnološke parkove, nastavak ulaganja u Kragujevac i razvoj veštačke inteligencije.

"Krenuli smo da se pripremamo za Ekspo 2027. na kome ćemo predstaviti Srbiju kao zemlju inovacija i savremenih tehnologija. Srbija je jedan od lidera u Evropi u veštačkoj inteligenciji", rekla je ona.

Kako je objasnila, fokus je na pet oblasti, a prvi se odnosi na autonomnu vožnju, tj. vozila bez vozača.

"Mi smo pre nekih mesec dana izdali prvu dozvolu za vozilo bez vozača stepena tri, koja znači da je vozač na mestu vozača ali da ne upravlja komandama automobila", rekla je ona.

Kako je istakla, po tome smo se svrstali među prvih pet zemalja Evrope.

"Cilj nam je da do 2027. godine imamo maksimalni nivo pet, gde je potpuno autonomno vozilo, kako bi tokom organizacije izložbe Ekspo sva vozila bila električna bez vozača. Zbog toga smo Narodnoj skupštini dali Predlog izmena zakona o bezbednosti saobraćaja, kako bi do kraja godini izdali dozvolu nivoa četiri", objasnila je premijerka.

Brnabić je rekla da je sledeći fokus da se krene sa pripremnim radovima za kampus Bio 4 u novembru ove godine.

"Kada dođe EXPO 2027. u Srbiju mi ćemo imati najveći deo Bio 4 kampusa gotov, spreman i useljen. Tu će raditi 5.000 naučnika, studenata, profesora, a imamo potpisane sporazume o saradnji sa nekim od najvećih svetskih kompanija, farmaceutskih kompanija kao što je 'Roš', 'Takeda' i 'MSD'", navela je Brnabić.

Prema njenim rečima, treći fokus su naučno-tehnološki parkovi koji su doneli mnogo toga dobrog u Srbiji i nastaviće se sa izgradnjom ovih parkova.

"Potpuni fokus je na Nišu, Čačku i naučno-tehnološkom parku u Kruševcu. Najkasnije krećemo sa izgradnjom u prvom kvartalu 2024. godine. Guramo i ambicija nam je da krenemo u četvrtom kvartalu ove godine. Ovo će biti nešto što će Srbija moći da pokaže svima tokom Ekspa 2027 godine", istakla je Brnabić.

Četvrti fokus, objašnjava Brnabić, je nastavak ulaganja u Kragujevac.

"Kragujevac smo podigli državnim data centrom. Krajem avgusta ćemo imati događaj kada će nam uručiti sertifikat za 'tir 4', odnosno najbezbedniji data centar na svetu. Takav nivo bezbednosti data centra ne postoji u ovom delu Evrope", objasnila je premijerka i dodala da je data centar omogućio Kragujevcu da bude u centru razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija i veštačke inteligencije.

Navela je da se 2024. godine planira izgradnja inovacionog distrikta, koji će biti od velikog značaja za Kragujevac i Šumadiju. Brnabić je rekla da je peti fokus rad na razvoju veštačke inteligencije.

"Mi smo jedna od 11 zemalja na svetu koje jedine imaju razvoj veštačke inteligencije u kurikulumu za osnovne i srednje škole. Nastavljamo sa tim, vi znate da imamo jedan super kompjuter u Kragujevcu u dejta centru, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ga je otvorio 2021. godine, svi naši naučno-tehnološki parkovi to koriste, naše startap inovacione kompanije", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da Srbija budžetira i da kupuje još jedan superkompjuter sa ciljem da postanemo lider u Evropi u oblasti razvoja veštačke inteligencije.

"To je ono što ćemo imati do 2027. godine i ono na šta se fokusiramo danas, toliko će se dodatno Srbija promeniti", zaključila je premijerka.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić: U interesu nam da budemo povezani sa Gračanicom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Manjaca

    8. avgust 2023 | 19:28

    Ovo dvoje prolupali....... spasi nas bože

  • Omladinac

    8. avgust 2023 | 22:52

    A ja se borim da drzava Srbija KONAČNO OMOGUĆI kao Hrvatska, Slovenija i dr dijabetičarima na insulinu naročito deci i mladima LIBRE SENZORE I APLIKACIJU da mogu da prate na mobilnom u svakom trenutku nivo glukoze i da im senzor pišti kada im preti koma od pada nivoa šećera jer pad ne osecaju.To je neophodno! Ali tu "novotariju" ne vidite za nas.Sramno ceo svet je miljama ispred nas a mi dijabeticarima dajemo igle i aparate da bodu prste svakih sat da tako ulove da li su u opasnosti od pada glukoze ili velikog skoka ili zastarele insulinske pumpe.Samo vi vozite odavno smo mi bez vozača.

  • Nens

    8. avgust 2023 | 22:16

    Dajte narodu hleba, kome trebaju elekticna vozila. Prvo nahrani narod pa mu daj novotarije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>