• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Zanatlije će uskoro zarađivati kao IT stručnjaci": Alarmantan manjak radnika u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

U najvećem problemu je građevinarstvo, koje ima i najveći razvoj, smatra naš stručnjak

 • 4
Vodokotlić, majstor, pare

Foto: Shutterstock

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković, izjavio je da je teško reći koliko radnika nedostaje u Srbiji, ali je naveo da plate kvalifikovanih radnika i zanatlija u zemlji rastu, zbog čega će ubrzo dostići nivo primanja u IT industriji.

- Ne povećavaju se dovoljno plate zaposlenih u administraciji, ali kvalifikovani radnici su u prilici da zarade više od nekih rukovodilaca u njihovim preduzećima. Plate kvalifikovanih radnika i zanatlija su značajno veće, još malo će stići one koji rade u IT sektoru - rekao je Atanacković, gostujući na TV Tanjug, gde je pričao o novom Zakonu o zapošljavanju stranaca, izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, bolovanjima i radnicima koji ga zbog sezonskih radova uzimaju.

Na pitanje koliko Srbiji nedostaje radnika, kaže da je to teško reći, ali da su godinama unazad svi svesni da mnogi kvalifikovani radnici koji su potrebni našoj privredi - odlaze na Zapad.

Još jedan problem je taj, kako navodi, što se ne školuje dovoljno tih profila. Problem se, kako je dodao, "leči dolaskom radnika iz drugih zemalja kojima odgovara nivo plata u Srbiji".

U najvećem problemu je građevinarstvo, koje ima i najveći razvoj, rekao je on i dodao da tokom sezone postoji problem sa radnicima u turizmu i ugostiteljstvu. Prema njegovim rečima, Zakon o zapošljavanju stranaca je tu da stranci, ako sebe nađu u Srbiji i počnu da žive ovde, dobiju status građana Srbije, a ne da budu gastarbajteri.

- Šta vam konkretno donosi Zakon o zapošljavanju stranaca; prvo se proverava da li postoji dovoljno domaće radne snage. Ako nema, radnici koji se prijavljuju sada imaju drugačiji tretman. Ranije je bilo da ih poslodavac zove, ako nije zadovoljan njime, radnik gubi pravo boravka u Srbiji. Zahvaljujući novom Zakonu, radnik dok mu viza traje može da promeni proslodavca i da uđe na tržište rada kao domaći radnik - rekao je Atanacković.

Na pitanje koliko je Srbija poželjna destinacija za radnike, kaže da se povećava broj radnih viza izdatih strancima.

devojka žena biznis posao, radno okruženje

Foto: Shutterstock

- Nemamo iskustvo sa Afrikom, dosta ih dolazi iz Kine, Turske i Indije - precizirao je Atanacković i dodao da je zakon koji je donet "kopija nemačkog zakona o zapošljavanju".

Na pitanje koliko su ti ljudi stručni, Atanacković kaže da svuda postoje struja, keramičke pločice, visoke zgrade, te da ne treba sumnjati u njihovu stručnost. Ali, dodaje i da je posao sindikata da ima primedbe na strance.

- Ta konkurencija je neophodna, sami su svesni da nemamo dovoljan broj radnika niti da možemo da budemo na nivou zarada Zapadne Evrope; naša privreda je daleko ispod onoga što se na Zapadu može zaraditi, ali je tamo život i skuplji - ocenio je on.

Na pitanje šta kažu njihovi podaci o odlivu radnika, tj. njihovom bolovanju zbog sezonskih poslova, Atanacković kaže da je ta pojava evidentna još iz samoupravnog sistema, kada je poslodavcu bilo jednostavnije jer su imali više izvršilaca, a da je sada u kapitalizmu sve drugačije, jer je svaki dodatni radnik "trošak".

- Trpe radnici koji su ostali, to je opšti problem ne samo poslodavca, već i samih zaposlenih u toj firmi - rekao je on.

(Telegraf Biznis)

Video: Zanatlije i kvalifikovani radnici uskoro će imati primanja kao u IT sektoru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dejan

  9. avgust 2023 | 18:16

  Ako, majstora niko nije cenio...

  12
  3

  Podelite komentar

 • Ratko

  9. avgust 2023 | 20:32

  Majstori i prosta radna snaga su bili najpotcenjenija kategorija u zemlji! Doslo vreme da se dug vrati i da se sve sto treba dobro plati!

  11
  3

  Podelite komentar

 • Realno

  9. avgust 2023 | 18:28

  Hoce ali zto sto it puca.sada kada krenu otpustanja bice stanova na dobosu.

  5
  1

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>