• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sladoled na Jadranu pun bakterija: Šokiramo se cenama kugli na moru, a kvalitet smo zanemarili

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nađene bakterije ukazuju na nehigijenu, počevši od obrade sladoleda do njegovog čuvanja i higijene samog objekta

  • 2
sladoled Foto: Shutterstock

Cena kugle sladoleda na Jadranu jedna je od glavnih tema ovog leta, ali nije samo cena ta o kojoj bi trebalo da se govori.

Rasprava o previsokim cenama kugle sladoleda bacila je u drugi plan pitanje o kvalitetu.

Prema ispitivanjima Odseka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kvalitet sladoleda i njegova zdravstvena ispravnost lošiji su nego prošle godine, piše Novi list.

- U ovoj godini u ugostiteljskim objektima u našoj županiji obradili smo 75 uzoraka sladoleda. Od toga 31 uzorak ili 41 odsto uzorkovanih sladoleda nije bilo zadovoljavajuće, što je prema mojoj proceni i dosta više od brojke nezadovoljavajućih uzoraka sladoleda koju smo utvrdili prošle godine kada je taj procenat iznosio 33 odsto - kaže Ivona Žarkovac Saršon sa Odseka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju ovog Zavoda.

U uzorcima koji su obrađivani u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i koji nisu zadovoljili svojim zdravstvenim kvalitetom, utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija i enterobakterija.

Te bakterije su glavni razlog zdravstvene neispravnosti sladoleda u ugostiteljskim objektima, pri čemu su u prvom redu praćeni objekti u priobalju i kvarnerskim otocima.

- Srećom, patogene bakterije poput salmonele nisu utvrđene u niti jednom uzorku. Nađene bakterije ukazuju na nehigijenu, počevši od obrade sladoleda do njegovog čuvanja i higijene samog objekta - kaže Saršon Žarkovac.

Ugostiteljima kod kojih su utvrđeni zdravstveno neispravni nalazi oni napišu izveštaj.

- Svako dalje postupanje je na odgovornosti samih vlasnika i menadžera određenog objekta. Mi ne određujemo kazne, to je posao inspektorata - kaže Saršon Žarkovac.

(Telegraf Biznis)

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sveto

    10. avgust 2023 | 16:10

    Bitno ke crnogorci da uzmu pare za sladoled ,a posle i apoyeke za lekove

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>