• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Supermarketi kakve poznajemo uskoro će postati prošlost: Šoping će ovako izgledati

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osoblje u supermarketima značajno će se smanjiti, najviše će biti pripadnika obezbeđenja

  • 2
kasa za samoposluživanje self checkout prodavnica kupovina Foto: Shutterstock

Stručnjak za trgovinu Gerit Heineman (63), koji radi na Fakultetu primenjenih nauka Niederhein, predviđa kraj prodavnica u kojima će raditi ljudi.

- Moramo se oprostiti od supermarketa u kojima će biti trgovci i kasiri jer će kupci sami skenirati svoje proizvode na samouslužnim kasama - kaže Heineman.

Takav način rada, kaže Heineman, posledica je inflacije koja je trgovinski sektor prisilila na smanjenje troškova, piše Fenix magazin.

- Osoblje u supermarketima značajno će se smanjiti. Ubuduće će u radnjama prvenstveno biti obezbeđenje, takođe zbog sve veće stope kriminala i radnici koji će puniti police, a koji su u suštini potrebni samo noću - kaže Heineman.

Heineman smatra kako će supermarketi kakve poznajemo uskoro postati prošlost, slično kao što su radnje u kojima je sve proizvode kupcu davao trgovac, postale prošlost još pre nekoliko decenija.

Trend automatizacije utiče i na druga područja.

- Takođe vidimo promene u ugostiteljstvu, gde postoji veliki nedostatak osoblja. Uslužne radnike zamenjuju roboti. Ispitivanja sa robotima traju već duže vreme - kaže Heineman.

Restorani, pabovi i barovi trenutno traže uslužno osoblje.

Mnogi su restorani zbog manjka radnika prisiljeni da skrate radno vreme i da uvedu više slobodnih dana. To može biti iritantno za goste jer se odjednom nađu pred zatvorenim vratima.

Na pojedinim pozicijama plate su porasle za 20 posto, a zbog manjka radnika neki zainteresovani imaju i očekivanja plata znatno iznad kolektivnog ugovora, poput menadžera u ugostiteljstvu ili hotelima.

(Telegraf Biznis)

Video: Mrzite kilometarske redove u prodavnicama?! Ovo je idealno rešenje za sve naše muke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Промишљач

    13. avgust 2023 | 03:37

    'Лепо'! Значи, одеш у продавницу, оставиш им пазар и још мораш да буднеш касир. То је оно што капиталисти стално сањају: И да им буднеш радник и да им још платиш што радиш код њих! 'Лепо'?!

  • SH

    11. avgust 2023 | 10:18

    Kase i gotovinsko plaćanje ostaće još dugo i dominantno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>